Groen-Zwart Lichtervelde neemt afscheid van supporterslokaal De Wilro

Inge Ameel: "Bij De Zwarte Leeuw waren ze zo enthousiast dat we niet lang getwijfeld hebben." © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Na vier decennia neemt Groen-Zwart Lichtervelde afscheid van café De Wilro. De Zwarte Leeuw wordt het nieuwe supporterslokaal van de supportersvereniging van Cercle Brugge. Vrijdagavond maakt de supportersvereniging een busverplaatsing naar de Ghelamco Arena, waar Cercle het opneemt tegen Gent. Voor de match vertrekt de bus aan De Wilro. Na de wedstrijd komt de bus aan bij De Zwarte Leeuw. Een symbolische overgang dus.

Inge Ameel is voorzitter van Groen-Zwart Lichtervelde en de dochter van Willy Ameel en Marleen Tanghe, die maar liefst 45 jaar café, restaurant en feestzaal De Wilro uitbaatten. Na zondag sluiten ze de deuren. Vrijdag kan ze echter niet aanwezig zijn voor de verplaatsing naar KAA Gent en het afscheid van de supportersvereniging aan De Wilro. “Jammer dat ik er niet bij kan zijn. Het zal vreemd aanvoelen, maar ik denk dat de laatste avond dat mijn ouders hun café openhouden, zondag 23 december, de moeilijkste zal zijn. Maar het afscheid verliep geleidelijk aan. Onder meer voor ons supportersfeest moesten we al een andere plaats zoeken.”

Met De Zwarte Leeuw op de markt vond de supportersvereniging alvast een nieuw lokaal. “We zijn ook nog altijd op zoek naar nieuw jong bloed in het bestuur. We hebben al veel sympathisanten die lid zijn, maar we willen ook de echte supporters aan onze vereniging binden.”

Geen peter meer

“Er zijn heel wat cafés in Lichtervelde, maar we zochten een passend café om Cercle te steunen. Bij de Zwarte Leeuw waren ze zo enthousiast dat we zelf niet lang getwijfeld hebben. We merken alvast dat ze er zich echt wel voor willen inzetten. En dat is het belangrijkste.”

Vrijdag legt Groen-Zwart Lichtervelde een bus – die overigens al volzet is – in voor de verplaatsing naar KAA Gent. Vertrekken gebeurt aan De Wilro. De terugkeer is aan De Zwarte Leeuw, een symbolische overgang. Qua beleving zit het alvast goed, mede door de goede resultaten van Cercle dit seizoen in eerste klasse A, en zeker na de recente stuntzeges tegen Genk en Anderlecht. “Het is opnieuw leuk om voor Cercle te supporteren, maar de echte zijn de vereniging wel trouw gebleven”, vervolgt de voorzitster van de supportersvereniging, die na het vertrek van Karel Van Roose bij Cercle geen nieuwe peter meer heeft. “Daar hebben we zelf voor gekozen. Xavier Mercier is naar ons feest gekomen en hij heeft beloofd dat hij opnieuw present zal zijn, als Cercle dan geen match heeft. Hij is echt een heel aangename persoon.”

Op zondag sluit vervolgens café De Wilro de deuren, en dat na maar liefst 45 jaar. “Ik denk wel dat ze blij zullen zijn dat het gedaan is. Ik merk dat ze hun rust nodig hebben. Ze kijken ernaar uit, maar ik denk ook wel dat het hen heel veel zal doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier