Groen Brugge hekelt verkoop van seniorenwoningen door OCMW
In april 2022 verkocht het Brugse OCMW de seniorenwoningen langs het Acaciapad in Sint-Kruis, tot onbegrip van Groen. Volgens schepen van Sociale Zaken Pablo Annys (Vooruit) was het niet mogelijk om de huizen verder te verhuren. Nu blijken de woningen volledig gerenoveerd tot het beste EPC-label en te koop te staan. “Dat het onmogelijk was om nog iets met de seniorenwoningen te doen klopt dus helemaal niet”, zegt Groen-lijsttrekker Raf Reuse.
Twee jaar geleden verkocht het Brugse OCMW de seniorenwoningen langs het Acaciapad in Sint-Kruis. Het gaat om 23 “moderne godshuizen” die voorheen door Mintus verhuurd werden aan ouderen die het niet breed hebben. De meeste woningen stonden evenwel leeg, omdat ze in zeer slechte staat waren.
Verkocht
Een grondige renovatie drong zich al jaren op, maar daar had het Brugse stadsbestuur volgens het Brugse gemeenteraadslid Raf Resue (Groen) geen oren naar: “Schepen van Sociale Zaken Pablo Annys (Vooruit) zei dat het niet mogelijk was om de woningen verder te verhuren en zag men geen andere optie dan alles te verkopen.”
Voor woningen waar “niets meer mee te doen was” bleek er enorm veel interesse van verschillende projectontwikkelaars. In de eerste biedingsronde waren er maar liefst 29 gegadigden.
“Uiteindelijk werden de woningen in een tweede biedingsronde verkocht voor maar liefst 2,2 miljoen euro. De nieuwe eigenaar heeft de woningen nu volledig gerenoveerd en te koop gezet. De huizen zijn voorzien van dakisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Er werd een EPC-label A toegekend. Ze waren vorig weekend te bezichtigen op Open Monumenten Dag”, aldus het groene oppositieraadslid
Voorspeld
Raf Reuse stelt: “Wat we hebben voorspeld, is uitgekomen. Dat het onmogelijk was om nog iets met de seniorenwoningen langs het Acaciapad te doen klopte dus helemaal niet. Als een projectontwikkelaar de woningen kan opknappen, waarom kan het OCMW dat dan niet? Het stadsbestuur moedigt steevast de Bruggelingen aan te renoveren, maar doet het hier zelf niet”.
“In plaats van dienst te doen als sociale huurwoningen voor oudere Bruggelingen worden de huizen nu verkocht op de privémarkt. De nood aan betaalbare woningen in onze stad is nochtans heel erg groot. Heel wat Bruggelingen hebben het moeilijk om hun huur of lening te kunnen (af)betalen, zeker ouderen met een klein pensioen. We moeten daarom het bestaande aanbod aan sociale woningen maximaal benutten. Dit stadsbestuur doet het omgekeerde”.
Interpellatie
Raf Reuse zal schepen Pablo Annys hierover interpelleren op de gemeenteraad van maandag 30 september. Schepen Pablo Annys antwoordt als volgt: “We mochten de woningen niet slopen, renovatie was te duur voor onze doelstelling van sociaal en betaalbaar wonen en we hebben het dan uiteindelijk verkocht voor ongeveer 2,2 miljoen euro.”
“Dat geld kunnen we gebruiken om elders te investeren voor diverse doelgroepen binnen het OCMW. Bijvoorbeeld, het Matinahof dat we aangekocht hebben, daarnaast zijn onze crisis- en opvangwoningen uitgebreid tot 32 huizen. Dat is bijna maal drie, we zijn met twaalf woningen gestart deze legislatuur. Blijkbaar is dit een symbooldossier voor Groen geworden.”
Historiek
“Ter info, de historiek van dit dossier. In 2020 besliste het stadsbestuur dat de 23 woningen niet konden gesloopt worden, omdat ze architectuurhistorisch en historisch waardevol waren, wat ons noopte tot restauratie. De budgettaire impact bleek niet haalbaar voor Mintus, zodat de verkoop van de volledige site via Covast werd voorgesteld en goedgekeurd.”
“Er werd verkocht aan de hoogste bieder. Veertien projectontwikkelaars en investeerders waren geïnteresseerd. Zij dienden 29 onvoorwaardelijke biedingen in. De waarde van de site werd geschat op 720.000 euro. Het hoogste bod werd geplaatst door een klant van Centro bv uit Brugge, met name de vennootschap in oprichting ‘Eikenberg BV’, die 2,2 miljoen euro betaalde.”
“De middelen die door deze verkoop vrijkomen worden aangewend voor de werking van Mintus en komen op die manier eveneens ten goede van maatschappelijk kwetsbare groepen”, aldus Pablo Annys.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier