Greet viert haar 60ste verjaardag op speciale manier: “Ik organiseer een wandel- en fietstocht tegen spierziekte”

Greet Desmet wil met haar vrienden het onderzoek naar de spierziekte CMT vooruit helpen. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Rolstoelgebruiker Greet Desmet uit de Gentstraat 49 in Oostrozebeke wordt in september 60 jaar. Op zich is dat niet zo speciaal, maar de sociaal geëngageerde Greet wil haar verjaardag op een unieke manier vieren. Ze organiseert een wandel- en fietstocht voor onderzoek naar de spierziekte CMT.

Greet heeft een lange weg van revalidatie achter de rug en op de koop toe werd bij haar onlangs de spieraandoening CMT (Charcot Marie Tooth) vastgesteld. Er is jammer genoeg ook nog geen medicijn beschikbaar. Er wordt wel intensief onderzoek verricht door o.a. prof. Kristl Claeys van UZ Leuven. “Samen met enkele vrienden wil ik op zondagnamiddag 15 september van 14 tot 16 uur, en dit ter gelegenheid van mijn 60ste verjaardag, een wandel- en fietstocht organiseren ten voordele van het onderzoek naar deze spieraandoening.”

Wat is de ziekte?

We informeerden even naar de aard van deze ziekte. “CMT is een erfelijke spierziekte waarbij de zenuwen niet goed functioneren. De signalen voor het bewegen en het gevoel worden niet goed doorgegeven. Ikzelf kreeg de diagnose van deze aandoening na het bloedonderzoek van verschillende familieleden. Professor Kristl Claeys was er helemaal zeker van dat ik met deze ziekte opgezadeld zit en dat er momenteel geen medicijn in de handel is die daar iets kan aan doen. Ik heb daarom beloofd om Kristl te ondersteunen in haar onderzoek.”

Wandel- en fietstocht

“Onder het motte ‘Kom op tegen CMT’ organiseer ik samen met enkele vrienden een wandel- en fietszoektocht waarvan de opbrengst integraal gaat naar dit onderzoek. De professor heeft intussen zelf haar deelname aan onze activiteit toegezegd. De deelnemers kunnen na de tocht nagenieten met een drankje en een artisanale pannenkoek. De werkgroep bestaat uit Marnix Delodder, Martine Benoit, Danny Debouvere, Christine Wambeke, Petra Gryp, Geert Desmet en ikzelf.”

Start en einde van de tocht in de Gentstraat 33 bij Danny en Christine. Deelnemers kunnen de parking van textielzaak de Nieuwe Beer gebruiken. Deelnemen kost voor volwassenen 15 euro, voor kinderen onder 12 jaar 10 euro. Drankje en versnapering tijdens de tocht zijn inbegrepen. Inschrijven kan op het rekeningnummer ‘Kom op tegen CMT’ BE78 7370 7622 6986. Contact: 0495 46 75 46 of greet.desmet49@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier