Gratis menstruatieproducten voor Roeselaarse scholieren

© Stefaan Beel
Redactie KW

28 mei is Wereld Menstruatiedag. Op die dag werd er actie gevoerd om het taboe rond menstruatie te doorbreken. Roeselare draagt zijn steentje bij en maakt menstruatieproducten gratis beschikbaar voor scholieren dankzij 40 menstruatiekastjes.

Uit recente cijfers van Caritas Vlaanderen blijkt dat 1 op de 10 jongeren onvoldoende toegang heeft tot menstruatieproducten. Met de campagne ‘We veranderen de regels’ wil de Stad het taboe doorbreken, menstruatieproducten ter beschikking stellen en informeren over het gebruik ervan.

Uit een uitgebreide bevraging bij meer dan 200 jongeren blijkt dat er behoefte is aan meer openheid en informatie over menstruatie. Bijna 20% van de jongeren geeft aan dat ze niet genoeg informatie krijgen hierover. Bijna 40% krijgt negatieve opmerkingen over menstruatie en 3% heeft geen toegang tot menstruatieproducten wanneer nodig.

Workshops

“In samenwerking met vzw de Batterie werden er creatieve workshops georganiseerd, waar menstruatietasjes genaaid werden van oude baches. De workshops werden gekoppeld aan een educatieve sessie, gebracht door een seksuoloog om jongeren te informeren en het taboe rond menstrueren te doorbreken.”

“Als Stad vinden we het belangrijk dat menstruatie bespreekbaar is. We mogen niet toestaan dat menstruatiearmoede de kansen van meisjes hypothekeert. Menstruatiehygiëne is een fundamenteel recht”, vertelt schepen Michèle Hostekint.

Menstruatiekastjes

In een eerste fase zijn er 40 menstruatiekastjes ter beschikking om te installeren in scholen en andere sociale organisaties. Scholen of andere sociale organisaties die een menstruatiekastje willen, kunnen het aanvragen viasamenleven@roeselare.be.

“Daarnaast starten we een proefproject waarbij we menstruatiekastjes installeren in openbare toiletten. Het eerste kastje wordt voorzien in RSL Op Post. Later kan dit uitgebreid worden naar alle openbare toiletten in Roeselare.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier