Gratis menstruatieproducten in JOC De Kouter: “Iedereen heeft recht op basishygiëne”

In de toiletten van JOC De Kouter hangt een automaat met gratis maandverbanden en tampons. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Poperinge wil menstruatieproducten voor meisjes en vrouwen toegankelijker maken. In de toiletten van JOC De Kouter hangt een automaat met gratis maandverbanden en tampons.

“Menstruatiearmoede is wereldwijd een groeiend probleem, ook in België. Meisjes en vrouwen met financiële moeilijkheden hebben onvoldoende toegang tot menstruatieproducten. Uit een rapport van Kind en Gezin uit 2022 blijkt dat één kind op tien in Vlaanderen in armoede opgroeit. Die situatie kan er ook voor zorgen dat meisjes en vrouwen geen geld hebben voor essentiële menstruatieproducten”, legt jeugdconsulente Emma Lips uit.

“Maandverbanden of tampons vergeten zorgt voor stress en ongemak, maar het kan iedereen overkomen. De automaat in JOC De Kouter biedt een discrete en toegankelijke oplossing voor wie geen producten bij zich heeft tijdens het uitgaan. Poperinge wil zo ook het taboe rond menstruatie doorbreken en gelijkheid bevorderen. Iedereen heeft recht op basishygiëne, en menstruatie is niets om je voor te schamen.”

Proefproject

Om misbruik tegen te gaan, kan je maar één tampon en één maandverband per minuut uit de automaat halen. “De jeugddienst evalueert hoe de automaat gebruikt wordt en welke impact die op gebruikers heeft. De eerste maanden zijn goed verlopen en er kwamen al positieve reacties. Elk evenement zijn er wel enkele maandverbanden en tampons gebruikt, maar niet in grote hoeveelheden. Er wordt dus zeker geen misbruik van gemaakt. In de toekomst zullen ook in andere stadsgebouwen gratis menstruatieproducten aangeboden worden, maar niet per se met zo’n automaat. Zo staat er in de sporthal nu ook een mandje met gratis producten”, aldus Emma.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier