Gouverneur sluit aan bij Veiligheidsraad: “Bezorgdheden van burgemeesters overmaken”

Premier Sophie Wilmès op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad van vorige week donderdag. © belga
Olaf Verhaeghe

Waarnemend gouverneur Anne Martens sluit samen met haar Antwerpse collega Cathy Berx maandagochtend aan bij de Nationale Veiligheidsraad. “In eerste instantie om te luisteren”, klinkt het. “Maar ik wil absoluut ook de bezorgdheden van de lokale besturen meenemen in het overleg.”

Maandagochtend vindt opnieuw een Nationale Veiligheidsraad plaats, na druk van zowel experten als politici. Zowel de West-Vlaamse gouverneur Anne Martens als haar Antwerpse collega Cathy Berx zullen daarbij aanwezig zijn. Dat is best opmerkelijk, want het is pas de eerste keer dat gouverneurs rechtstreeks betrokken worden bij het topoverleg over de aanpak van de coronacrisis. Zondagavond zitten de federale vicepremiers nog samen om de vergadering voor te bereiden.

“Ik heb inderdaad een uitnodiging gekregen voor de Nationale Veiligheidsraad van maandagochtend”, zegt Anne Martens in een eerste reactie. “Zeker Antwerpen maar ook Midden- en Zuid-West-Vlaanderen zijn de jongste dagen en weken zwaar getroffen door het uitbraken van het coronavirus. Zeker in de regio Roeselare, maar ook in Kortrijk zien we stijgende cijfers. Aan de kust en in de Westhoek is de situatie op dit moment goed onder controle en dat willen we uiteraard graag zo houden.”

Opbod aan de gang

Verwacht wordt dat er maandag een aantal nieuwe verstrengingen van de coronamaatregelen zullen worden aangekondigd. “Of die in de lijn zullen liggen van wat lokale besturen dit weekend hebben beslist? Dat kan. Ik ga morgen vooral luisteren, naar de adviezen van de GEES. Maar ik wil absoluut ook de bezorgdheden van de West-Vlaamse burgemeesters duidelijk overmaken.”

Anne Martens verwijst naar het opbod van lokale maatregelen. Zo besliste Kortrijk om een algemene mondmaskerplicht in te voeren op het hele grondgebied en de contactbubbels te beperken tot maximaal tien personen. Maatregelen die steden en gemeenten als Menen, Wevelgem en Harelbeke ook graag hadden opgelegd.

“Ik heb daar begrip voor, maar we moeten beslissingen nemen op basis van objectieve criteria en cijfers. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat er maandag duidelijkheid komt. Nu is er een beetje een opbod aan de gang tussen lokale besturen, zelfs tussen verschillende provincies. Daar heeft uiteindelijk niemand veel aan. Er moet een eenduidige en overkoepelende beslissing komen”, besluit gouverneur Anne Martens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier