“Goede service bieden, dat blijft wel werken”: Katrien en Danny vieren 30ste verjaardag Naomi Kappersproducten

Katrien Denys en Danny Terryn: “We zijn in veel dingen een pak soepeler dan de hele grote verdelers.” © foto WME
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

In de Sint-Michielstraat in Tielt is de zaak Naomi Kappersproducten gelegen, gerund door het echtpaar Katrien Denys en Danny Terryn. In de winkel vind je alles wat een kapperszaak nodig kan hebben, van shampoos over kleuringen tot speldjes. Dertig jaar al bestaat Naomi Kappersproducten en in een wereld die steeds meer overspoeld wordt door multinationals, houdt de zaak mooi stand.

Naomi Kappersproducten, maar toch is er in de zaak in de Sint-Michielstraat geen Naomi terug te vinden. “Mijn vader noemde zijn zaak naar een mannequin en die traditie bewaarden we. Naomi Campbell diende als inspiratie.”

Katrien, jij bent dus opgegroeid tussen de kappersproducten…

Katrien: “Dat klopt, ik kreeg het met de paplepel ingegeven. Eigenlijk wilde ik graag boekhoudster worden, maar uiteindelijk ben ik in de branche van mijn vader gestart. Hij handelde in kappersproducten, mijn moeder had er een kleine winkel bij. Als kind moest ik al veel meehelpen. Dan kwamen er thuis blanco flessen haarlak toe, die ik moest voorzien van een etiket. Daar kregen we dan een zakcentje voor. Ik mocht ook al eens helpen om de etalage in de winkel op te maken.”

Hoe zijn jullie dan vanuit Zwevegem in Tielt beland?

Danny: “Na een paar jaar wilden we graag onze eigen zaak oprichten en toen gingen we op zoek naar een stad waar nog een gat in de markt was. Dat werd Tielt. We kochten toen een rijwoning in de Sint-Michielstraat. De benedenverdieping werd de winkel, de beide slaapkamers living en salon en de zolder verbouwden we tot een slaapkamer. Na drie jaar kwam toevallig wat verder in de straat een oude schilderswinkel te koop. Onze dochter was intussen geboren, dus wilden we wat groter gaan wonen. Toen hebben we dat huis gekocht.”

Intussen ben je zelf ook fulltime mee in de zaak gestapt, Danny.

Danny: “Sinds 2005 ga ik de baan op. Daarvoor hielp ik wel waar ik kon, maar als persfotograaf had ik daar weinig tijd voor. Intussen hadden we twee kinderen en groeide het werk ons wat boven het hoofd. Bovendien wilde ik mijn kinderen graag zien opgroeien. Als persfotograaf was ik echt constant bezig. Toen moesten we nog vaak ongevallen gaan fotograferen, daarvoor moest je dan midden in de nacht je bed uit. Toen ik in de zaak stapte, kreeg ik meer tijd voor mijn gezin en kon ik weer gaan sporten. De zaak kon zo ook nog wat meer groeien.”

Katrien: “Voor mij was dat ideaal, ik rij namelijk niet zo graag met de auto. Danny gaat nu op bezoek bij onze klanten, terwijl ik de winkel run. Ik ben iemand die graag tussen de mensen staat en veel afwisseling nodig heeft. Een hele dag aan een bureau zitten, daar zou ik het toch moeilijk mee hebben.”

Hebben jullie de afgelopen dertig jaar veel zien veranderen?

Katrien: “De keuze is sowieso veel groter geworden. Vergelijk het met een slager, waar je vroeger gewoon vlees vond, maar die intussen echte traiteurzaken zijn, met ook maaltijden en salades.”

Danny: “Er zijn enorm veel merken bijgekomen. Waar we in het begin met vier hoofdmerken werkten en een eigen merk als alternatief, zijn er nu tientallen mogelijkheden en moeten we bewust gaan beperken. Ook de wetgeving is trouwens veranderd, een eigen merk verkopen mag niet meer.”

“Het aantal kleuringen neemt af, mensen moeten meer naar hun budget kijken”

Katrien: “Ook de kapperswereld evolueert. Zo verkochten we in het begin heel veel permanenten, nu vooral veel brushings. Het aantal kleuringen neemt ook af.”

Danny: “Er is duidelijk een tijd van voor en na corona. Er wordt inderdaad minder gekleurd, maar ook de stijging van de energieprijzen en de voedingsprijzen hebben een invloed. Mensen zijn meer naar hun budget gaan kijken.”

Katrien: “We hebben daarom ook een gamma van goedkope, maar kwalitatief heel goede producten. Zo kunnen we aan iedereen iets aanbieden.”

Hoe blijf je je staande houden als gespecialiseerde zaak?

Danny: “We hebben hele trouwe klanten die al jaren komen. Daarnaast leveren we ook gratis aan huis. We hebben natuurlijk ook onze ervaring, dus de mensen weten waarvoor ze bij ons terechtkunnen.”

Katrien: “Mensen mogen ook ’s avonds laat bestellen en de volgende dag hebben ze het. Een goede service bieden, dat blijft wel werken. Een kapster kan bij ons zes verschillende speldjes komen halen voor in de haren van een kind dat haar communie doet. Uiteindelijk rekenen we dan enkel af wat de klant gekozen heeft.”

Danny: “We zijn in veel dingen een pak soepeler dan de hele grote verdelers. Zo kan er een foute tube kleuring gerust eens geruild worden, daar doen we niet moeilijk over. Het zijn kleine dingen, maar het maakt wel een groot verschil.”

Jullie runnen al 30 jaar samen deze zaak. Wat is jullie geheim?

Katrien: “Je probeert overeen te komen, ook al heb je soms al eens een andere visie. We bemoeien ons ook niet te veel met elkaar. Danny doet de baan, ik doe de winkel.”

Danny: “Natuurlijk discussiëren we wel eens over iets, dat moet ook wel kunnen. En blijkbaar werkt het.”

Katrien Denys en Danny Terryn


Privé: Danny (60) en Katrien (56) wonen in Tielt. Ze hebben twee kinderen, Ellen (28) en Hannes (22).

Studies en loopbaan: Danny volgde elektromechanica aan het VTI in Izegem en daarna fotografie in Oudenaarde. Hij werkte 15 jaar als beroepsfotograaf, in 2005 stapte hij mee in de zaak van zijn vrouw. Katrien volgde economie-moderne talen in Kortrijk en volgde een specialisatiejaar verkoop-distributie. Ze werkte even in de zaak van haar vader en startte in 1994 Naomi Kappersproducten op in Tielt.

Vrije tijd: Danny houdt van joggen, straatlopen en fietsen. Hij was ook 10 jaar wielrenner. Katrien wandelt, fietst en shopt graag.