Glaces Poland in Roeselare ziet 75-jarig jubileumfeest uitgesteld

Florence van Glaces Poland poseert samen met ma Lieve en pa Kurt met een ijstaart. (foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Peter Soete

De zomer is nog niet begonnen of het zijn al hoogdagen voor de ijsjesverkopers. Dat is zeker het geval voor Glaces Poland, zij mogen dit jaar 75 kaarsjes uitblazen. Uiteraard zijn het niet meer dezelfde zaakvoerders als toen, maar de ijstaarten worden nog altijd volgens het oude recept gemaakt.

Het was Emiel Deman die in 1945 begon met Glaces Poland. Het was net na de oorlog en Emiel wilde op zijn manier hulde brengen aan de Poolse bevrijders van de stad. Bovendien vond hij de verwijzing naar poolijs en de noordpool ook treffend om zijn ijsbereidingen onder de aandacht te brengen. Vandaag zijn we met Kurt Pattyn en Lieve Donck aan de vierde generatie zaakvoerders en staat met dochter Florence de vijfde generatie klaar. Tijdens het laatste weekend van maart stond een groot klantenweekend gepland om het 75-jarig bestaan te vieren en het feit dat Kurt en Lieve op 1 april de zaak precies twaalf jaar geleden hadden overgenomen.

Recept van Emiel

“Dat is natuurlijk in het water gevallen door de coronacrisis”, begint Lieve Donck. “Bovendien zijn de bereidingen van onze ijstaarten momenteel tot nul herleid. Alle feestzalen zijn gesloten en er mogen geen massabijeenkomsten plaatsvinden. Huwelijken, communiefeesten of jubilea met veel volk zijn er niet. Toen België in een lockdown ging, hebben wij alle ijstaarten die klaar stonden om uit te leveren naar de woonzorgcentra van Motena gebracht. We wilden zeker de bestelde ijstaarten niet leveren en factureren naar de klanten die ze besteld hadden. Die mensen van de feestzalen zaten ook plots met de handen in het haar toen ze hun inkomen zagen wegvallen. Dan moesten zij ook geen ijstaarten betalen die ze toch niet kwijt zouden raken.”

Smaak van vroeger

“Wanneer ik ijstaarten maak, gebruik ik nog steeds het recept en de manier van maken van Emiel Deman”, neemt Kurt over. “Het is echt een ambachtelijk proces. Ik gebruik dagelijks verse hoevemelk van Foulon uit Beitem en verse boter. Maar als ik ijstaarten op die manier maak, dan moet dit voor minimum 300 personen zijn. In normale weken schommelt de ijstaartenverkoop tussen 500 en 2.000 personen per week. Nu is het natuurlijk een financiële klap, want alle communies en huwelijksfeesten in de feestzalen zijn weggevallen en ook onze klanten van de tearooms mogen nog niet openen en ons schepijs aan de man brengen.”

“Onze gemaakte ijstaarten schonken we aan de zorgcentra”

“Precies daarom willen we iedereen de boodschap geven dat men niet moet wachten om te genieten van ons ambachtelijk ijs”, gaat Lieve verder. “In de Gitsestraat verkopen wij ons assortiment schepijs en kan men zelfs twaalf verschillende ijstaartjes voor één persoon kopen. Met het mooie weer van de laatste dagen is het echt het moment om onze ijswinkel te ontdekken en te genieten van overheerlijk ijs met de smaak van vroeger.”

“We zijn ook heel dankbaar dat we veel steun krijgen van onze klanten en van de Roeselaarse handelaars. Zo zijn er horecazaken die ons ambachtelijk ijs verkopen buiten hun gesloten zaak. Ook Stefaan Pilate van de Carrefour Express uit de Meensesteenweg belde ons om te zeggen dat hij ons ijs wil verkopen in zijn zaak. Dat zijn allemaal hartverwarmende boodschappen. En ondertussen blijven Kurt, dochter Florence en ik keihard verder werken om onze ijsproducten op hetzelfde hoge niveau te houden zoals het altijd is geweest. En hopen we op een mooie, warme zomer waarin veel ijsjes worden gegeten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise