Gistelse vzw zet onthaalouder in de kijker tijdens opvallend bezoek
Een toevallige samenloop van omstandigheden, maar daarom niet minder plezant. De vzw Felies uit Gistel mag bij een van haar onthaalouders een kindje verwelkomen met de naam… Feliz. Tegelijk is de onthaalouder het langst van alle Felies-medewerkers in dienst. Voor de vzw hét moment om haar werking in de kijker te zetten.
De vzw Felies is erkend door Kind en Gezin, en is een organisator van kinderopvang over heel Vlaanderen. Ze organiseert kinderopvang in de context van gezinsopvang – ook bekend als onthaalouders – en groepsopvang voor kinderen tussen 0 en 12 jaar.
“Bij de dienst van Felies Gistel zijn een 35-tal kinderbegeleiders aangesloten, die voornamelijk werkzaam zijn in Gistel, Torhout, Koekelare, Diksmuide, Nieuwpoort en De Panne”, zegt regionaal verantwoordelijke Nancy Sinnesael. “Nu, ‘Kinderopvang KAV’ was onze vroegere benaming. Enkele jaren geleden zochten we een nieuwe naam en werd aan de onthaalouders gevraagd om voorstellen te doen. Een van de voorstellen was ‘Feliz’, omdat het belangrijkste doel van een kinderbegeleider/onthaalouder het geluk is van ieder kind en zijn gezin. Onze directie maakte er de versie van hoe een kind het zou schrijven: het werd dus Felies.”
Gelukkig
Deze week ontving de organisatie voor het eerst een kindje met een wel heel opvallende naam: Feliz. “De ouders hadden al hun dochter Lucia in de opvang bij onthaalouder Dominique Goethals in Keiem. Zij zochten ook voor hun jongste kindje een Spaanse naam. De betekenis van Feliz
Er is nog heuglijk nieuws bij de vzw. Dominique (53), die vroeger mee een benzinestation uitbaatte, is de langst werkende onthaalouder binnen Felies Gistel.
“Ik zag het destijds niet zitten om mijn toen nog jonge zoontjes ‘weg te doen’ naar een opvang”, vertelt ze. “Maar op aanraden van een moeder die bij ons kwam tanken, woonde ik een infoavond over het onthaalouderschap bij. De puzzelstukjes vielen samen, en zo ging de bal in 1993 aan het rollen. Ik was altijd thuis om op m’n eigen kinderen te passen. Natuurlijk, ik ben dol op kinderen en zorg heel graag voor ze. Al die jaren later komen m’n twee kleinkinderen ook bij mij in de opvang – dat vinden mijn man en ik ongelooflijk fijn.”
Jong blijven
De motivatie om als onthaalouder te blijven werken, haalt Dominique uit de liefde die je van die kinderen krijgt. “Ik vind het mooi om hen te zien veranderen in hun doen en laten, tot ze rond de leeftijd van 2,5 jaar naar school gaan. Dat is telkens weer een moment van afscheid nemen, maar dan komen er weer nieuwe baby’s die ik dingen kan bijleren. Dat houdt me jong”, zegt ze. “Het is ook plezant om altijd weer nieuwe jonge ouders te leren kennen en hen, waar nodig, bij te staan.”
Die samenloop van omstandigheden grijpt de vzw Felies aan om het statuut en de job van onthaalouder in de kijker te zetten.
Volwaardig statuut
“Het huidige (beperkte) statuut is er gekomen in 2003”, pikt Nancy Sinnesael weer in. “De jaren ervoor hadden onthaalouders pakweg geen ziekte-uitkering en telden hun jaren niet mee voor bijvoorbeeld de opbouw van de pensioenrechten. De onthaalouders krijgen nu een belastingvrije onkostenvergoeding voor de aanwezige kindjes. Dus, als een kind ingeschreven is maar niet naar de opvang komt, hebben ze geen inkomen voor die dag(en). Een volwaardig werknemersstatuut voor de onthaalouders is momenteel nog altijd in een ontwerpfase. Felies ijvert al jaren voor een volwaardig statuut voor alle onthaalouders, en zal dat blijven doen.”
(TVA)
De vzw is altijd op zoek naar kinderbegeleiders voor gezins- en groepsopvang in de regio. Alle info: kinderopvanggistel@felies.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier