Gilbert Cattrysse blikt terug op opgedoekte verkiezing: “Hebben topmodellen voortgebracht”

Gilbert Cattrysse: "Iemand als Véronique De Cock blijft dankbaar voor de kansen die we haar geboden hebben." © Stefaan Beel
Redactie KW

Jarenlang was het een van dé referenties in de modellenwereld, maar nu is het doek definitief gevallen voor Mannequin-Fotomodel. De laatste jaren verloor de wedstrijd al wat glans, nu is de organisatie ook voorgoed afgevoerd. “Wij hebben de carrière van een hele resem Vlaamse toppers gelanceerd”, zegt juryvoorzitter Gilbert Cattrysse. “Daar blijven we altijd trots op.”

Gilbert Cattrysse stond destijds mee aan de wieg van de ooit alom geprezen Mannequin-Fotomodel. Wanneer de wedstrijd voor het eerst georganiseerd werd, is ook voor de 83-jarige Roeselarenaar onduidelijk, maar de erelijst is er eentje om van te smullen. In 1982 werd de Roeselaarse Françoise Bostoen tot Mannequin verkozen en een jaar later werd ze ook tot Miss België gekroond. In 1988 won Stéphanie Meire de wedstrijd en in 1993 werd ook zij tot Miss België verkozen. In 1989 prijkte Ingrid Seynhaeve op de eerste plaats. Twee jaar later schreef ze dan de wereldvermaarde Elite Model Look-wedstrijd op haar naam.

In 1993 won Véronique De Kock en zij groeide uit tot het populairste model van Vlaanderen. In 1996 was Evy Gruyaert de gelukkige en zij bouwde daarna een mooie mediacarrière uit. In 1999 won de laatste écht grote naam. Elise Crombez was toen Mannequin van het jaar en haalde meer dan tien keer de cover van het modemagazine Vogue.

Keurmerk

Gilbert glundert wanneer hij de opsomming aanhoort. “Niet slecht voor wat als een lokale wedstrijd startte om de Roeselaarse Jaarbeurs wat meer weerklank te geven”, grijnst hij. “Maar het initiatief was meteen een schot in de roos. Ook toen Viviane Audenaert van 2001 tot 2010 de organisatie in handen nam, bleven we enorm populair, maar de laatste jaren zagen we de ster wat tanen. Dat moeten we ook durven toegeven.”

Toch blikt Gilbert vooral met een warm gevoel terug op de gouden jaren. “Eigenlijk is het simpel: wij gaven onbekend talent een podium en al snel groeiden we uit tot een keurmerk in het modellenwereldje. De modellenbureaus wisten dat ze in Roeselare topkwaliteit zouden aantreffen. Daar maakte ik, samen met de rest van het bestuur, een erezaak van. Maar altijd met het grootste respect voor de kandidates.”

In 2018 toonde Mannequin-Fotomodel de eerste barsten. Een pak kandidaten daagde niet op voor de preselectie en de organisatie moest het met een fel uitgedunde groep stellen. Het beloofde vervolg komt er dit jaar niet en daarmee is het doek voorgoed gevallen. “Spijtig, maar het is nu eenmaal zo”, zegt Gilbert. “Het mag ook niet triestig worden. Het werd steeds moeilijker om goeie kandidaten te vinden en wilden de lat ook niet lager leggen. Dan is het tijd om ermee op te houden. Er is een tijd van komen en van gaan. In onze topjaren hadden we tot 150 kandidaten, op het einde waren dat er nog hoop en al veertig.”

Dankbaarheid

De dankbaarheid bij heel wat winnaressen blijft groot, zegt Gilbert. “Veronique De Kock heeft niet voor niets jarenlang de presentatie van Mannequin-Fotomodel verzorgd, hé. Ze beseft maar al te goed dat haar modellencarrière in Roeselare is gestart. En zo zijn er nog een pak dergelijke voorbeelden. Ik herinner me nog levendig de woorden van Evy Gruyaert toen ik haar op het podium feliciteerde met haar overwinning. Ik vroeg of ze haar ouders al gesproken had. ‘Die weten niet eens dat ik heb deelgenomen’, was haar antwoord. Maar het bleek voor haar de perfecte opstap richting een radio- en televisiecarrière.”

Toen Evy Gruyaert in 1996 won, was dat buiten het medeweten van haar ouders. Maar wij vormden de perfecte opstap voor haar mediacarrière

Volgens Gilbert zijn dergelijke wedstrijden niet langer alomtegenwoordig. “Kijk maar naar de Batjesprinses. Die organisatie heeft Roeselare ondertussen verlaten en de naam is veranderd.”

Toch laat Gilbert de Jaarbeurs, waar hij ondertussen erevoorzitter van is, niet los. “Dat kan ik niet”, grijnst hij. “We zetten voortaan extra in op onze provinciale kapperswedstrijd. Die is op 3 november al aan haar veertigste editie toe en populairder dan ooit. We gaan nu bij zeven kappersscholen in Waregem, Roeselare, Brugge, Ieper en Kortrijk langs om veertig finalisten te selecteren. Zij mogen tijdens de finale in Roeselare onder elkaar uitmaken wie het beste en mooiste opsteekkapsel kan maken. Mannequin-Fotomodel kunnen we nu in schoonheid beëindigen, maar ik zal altijd trots blijven wanneer ik een van onze oud-winnaressen aan het werk zie. Wij hebben die mee gelanceerd. Dat nemen ze ons nooit meer af.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier