Ziekenhuis Waregem opent vernieuwde stroke unit: “Time is brain”

Maandagmiddag opende het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis in Waregem zijn vernieuwde stroke unit. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Maandagmiddag opende het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis in Waregem zijn vernieuwde stroke unit. Dat is een aparte eenheid binnen de afdeling Neurologie, waar mensen met een herseninfarct of -bloeding snel gespecialiseerde hulp krijgen.

Wanneer iemand de spoedafdeling binnenkomt met symptomen van een beroerte of trombose zoals een afhangende mondhoek, een spraakstoornis, een verlamming of evenwichtsstoornissen, is snel handelen essentieel.

“Time is brain”, zegt dr. Iris Vanwalleghem, diensthoofd neurologie. “Onmiddellijk en adequaat optreden door ons team van spoed, neurologie en radiologie bepaalt in belangrijke mate de kans op herstel en minimaliseert de mogelijke blijvende gevolgen.”

Aangepaste behandeling

“Na de hyperacute spoedbehandeling wordt de patiënt overgebracht naar de stroke unit, waar een verhoogd permanent toezicht, monitoring en gespecialiseerde zorg op maat gebeurt.”

Die stroke unit werd volledig vernieuwd. “Het is een semi-intensieve zorgen unit met vier individuele kamers, met nauwkeurige monitoring en neurologische observatie, waar direct gestart wordt met een aangepaste behandeling.”

Het team neuro-verpleegkundigen is speciaal opgeleid om patiënten te verzorgen die plots een grote fysieke afhankelijkheid hebben ontwikkeld door ‘acute neurologische uitval’. In de nieuwe stroke unit hebben zij alle middelen ter beschikking om de patiënten de beste zorg te geven.

500.000 euro

“De patiënt wordt behandeld door een multidisciplinair team bestaande uit neurologen, verpleegkundigen, logopedisten, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, diëtisten, psychologen en maatschappelijke assistenten. Van bij opname wordt er gewerkt aan een zo volledig mogelijk herstel en revalidatie.”

Het ziekenhuis investeerde maar liefst 500.000 euro in de nieuwe stroke unit. “Deze investering past binnen onze strategie om te blijven groeien als regionaal ziekenhuis”, duidt algemeen directeur Noël Cierkens.

“Wat we zelf goed kunnen, willen we zelf blijven doen. Waar meer gespecialiseerde zorg nodig is, werken we samen met de andere ziekenhuizen binnen ons netwerk en met universitaire en andere referentieziekenhuizen.”

(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier