Vernieuwde materniteit Izegemse Sint-Jozefskliniek gooit de deuren open op 5 mei

Justine Verhelle, Cynthia Verbeke, Auke Bruneel en Nathalie Vanbelle zijn heel tevreden met ‘hun’ vernieuwde materniteit. © Frank Meurisse

Zondag 5 mei is er een opendeurdag in de materniteit in de Sint-Jozefskliniek in Izegem. Iedereen kan er tussen 10 en 16 uur zien hoe de ‘kersverse’ mama’s op de totaal vernieuwde afdeling verblijven in een warme sfeer, ondersteund door een professioneel zorgteam.

Hoofdvroedvrouw Nathalie Vanbelle werkt al 21 jaar op de materniteit, waarvan de laatste tien jaar als hoofdvroedvrouw. “Het is de tweede verbouwing van onze afdeling die ik meemaak”, zegt ze. “In 2010 werden de vier verloskamers verbouwd en vernieuwd en sindsdien zijn de arbeidskamer en verloskamer in één en dezelfde ruimte. Eén kamer heeft een bevallingsbad, twee hebben een relaxatiebad.

Tijdelijke verhuis

De vernieuwingswerken aan de nieuwe materniteit startten op 8 mei van vorig jaar en duurden tot begin januari van dit jaar. “En dat stelde ons voor een dilemma: belven we tijdens de werken in dezelfde vleugel met dan de onvermijdelijke lawaai- en stofhinder, of verhuisden we naar een andere locatie? Verhuizen was de beste oplossing. We trokken naar de nieuwe vleugel van het ziekenhuis waar we de afdeling moesten delen met de cardio die daar gevestigd was. Voor beide was het inperken qua ruimte, maar dat viel toch bijzonder goed mee.”

Huiselijke sfeer

“Op 10 januari keerden we terug naar ons totaal vernieuwde ‘moederhuis’. “Het was voor ons weer thuiskomen op ons vertrouwde ‘stekje in een nieuw jasje’. De oude materniteit werd eerst volledig gestript (als ruwbouw) vooraleer ze vernieuwd werd. We hebben nu 15 ruime eenpersoonskamers en een tweepersoonskamer (met evenveel comfort) in een huiselijke sfeer en de mogelijkheid voor de vader om te blijven overnachten. Een groot verschil bij vroeger.”

In de materniteit werken een 21-tal vroedvrouwen en aan de dienst zijn drie pediaters en vijf gynaecologen verbonden.

Zondag 5 mei zijn er van 10 tot 16 uur rondleidingen en maak je kennis met de verlos- en arbeidskamers, de vernieuwde kamers en de neonatologie.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier