Groen licht voor grote renovatie ziekenhuis IMBO

Het ziekenhuis wordt grondig gerenoveerd. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Het BZIO heeft een bouwvergunning voor een opfrissing van het IMBO-gebouw op de Zeedijk. Er komt een stadstuin en de ingang verhuist naar de Duinenstraat. Er wordt 10 miljoen euro geïnvesteerd. De werken starten nog dit jaar.

Het revalidatieziekenhuis BZIO (Bundeling Zorginitiatieven Oostende) op de Zeedijk in Mariakerke zet de jongste tijd een tandje bij : de voorbije maanden kwamen er consultaties in de plastische heelkunde en gespecialiseerde pediatrie bij. Eerder werden ook al volledige verdiepingen vernieuwd zodat ‘de IMBO’ een modern (revalidatie)ziekenhuis is. “Er is echter nood aan extra therapieruimtes”, zo duidt directeur Nick Marlein. Het BZIO maakt daarvan gebruik om de buitenzijde een totale renovatie te geven.

Zo zal het vernieuwde ziekenhuis eruit zien.
Zo zal het vernieuwde ziekenhuis eruit zien. © GF

De hoofdingang (nu nog aan de Zeedijk) wordt verplaatst naar de achterzijde (Duinenstraat). “Daarmee willen we de patiëntveiligheid en toegankelijkheid verhogen. Er komt een afgescheiden personeels- en logistieke ingang, eveneens achteraan. Daarnaast zullen we de therapiezalen concentreren op één verdieping. We bouwen een nieuwe cafetaria en polyvalente ruimte. De voorgevel wordt vernieuwd en er komen zonneterrassen”, luidt het. De IMBO krijgt ook een groen cachet : geveltuinen tot bovenaan en het regenwater wordt opgevangen voor het sanitair. Op twee verdiepingen komen dan weer nieuwe warmtepompen en ventilatie.

Nieuwe naam

Voor 2024 pakt het revalidatieziekenhuis nog uit met een nieuwe naam. Nick Marlein: “Het BZIO, verwijst naar het Belgisch Zee Instituut voor Orthopedie maar is nu de afkorting van Bundeling Zorg Initiatieven Oostende. Veel mensen kennen ons ook als IMBO. Die namen worden door elkaar gebruikt. Er is nood aan een nieuwe naam die we dit najaar eerst aan ons personeel zullen voorstellen.” De timing voor de werken staat vast: “De huidige ingang en parking worden deels omgevormd tot een moderne stadstuin voor buurtbewoners. Die werden ook door ons betrokken. Voor deze werken investeren we zelf 10 miljoen euro, aangevuld met flink wat subsidies. De werken starten eind 2024 en zullen twee jaar duren.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier