Cycle 4 Icecaps haalt € 31.500 op: “De helft van de mensen die doneerden ken ik zelfs niet”

Dochter Sarah Maes, dr. Laurence Goethals (radiotherapie), dr. Marianne Hanssens (medische oncologie), dr. Marleen Borms, Rino Maes, CEO Inge Buyse, Mike Desimpelaere en Chantal Callens, voorzitter De straffe madammen © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het doel was 25.000 euro inzamelen, maar Cycle 4 Icecaps – een initiatief van Rino Maes die zijn vrouw Dominique Naessens vorig jaar verloor aan kanker – kwam met 31.500 euro terug na de fietstocht naar Santiago de Compostela. “Je beseft niet hoeveel vrouwen je hiermee helpt”, zegt radiotherapeut Laurence Goethals.

Cycle 4 Icecaps zamelt geld in voor hoofdhuidkoeling. Dit zorgt voor haarbehoud tijdens de kankerbehandeling bij vrouwen en zorgt vanzelfsprekend voor een groot verschil in beleving. Rino Maes reed samen met goede vrienden Piet Tyvaert en Mike Desimpelaere, en enkele gastrijders, 2.300 kilometer van Anzegem naar Compostela, goed voor een 100-tal kilometers elke dag.

De aankoopprijs van zo’n machine met dubbele icecap is niet mals. “25.000 euro. Eén firma heeft de monopolie over deze onmisbare technologie. Op de afdeling hebben we er altijd te kort”, zegt dr. Marianne Hanssens. Maar dankzij de inspanningen van Rino Maes en meer dan 100 sponsors – gaande van 10 euro tot 6.000 euro van de serviceclub De straffe madammen (waar Dominique lid van was) – beschikt az groeninge binnenkort over een totaal van 7 machines, elk met twee verbindingen.

De aankomst op 6 juni
De aankomst op 6 juni © Cycle 4 Icecaps

“De helft van de mensen die doneerden ken ik zelfs niet. Dat toont van een enorme verbondenheid. Het is ook een erkenning”, zegt een geëmotioneerde Rino. Tijdens de fietstocht bezochten ze ook punten waar hij nog met Dominique is geweest. “Soms hadden we ook contact met mensen die met een bepaalde doel wandelen of fietsen richting Compostela. Iedereen heeft een verhaal of wil iets verwerken.”

Nog geen eindbedrag

“31.500 euro is nog niet het eindbedrag. Er volgen nog twee acties en mensen kunnen nog steeds doneren op Cycle 4 Icecaps. We werden in Bordeaux zeer goed ontvangen door een man die al 50 jaar wijn maakt. Zijn vrouw heeft leukemie, dus de verbondenheid was groot. Hij komt naar België en op 14 november organiseren we een wijnverkoop samen met de vertoning van onze aftermovie. Ook in Zwevegem volgt nog een actie.”

Doneer en steun ijskappen in az groeninge zodat vrouwen tijdens de kankerbehandeling hun haar kunnen behouden op https://cycle4icecaps.be.