Borstkliniek van AZ Sint-Lucas door overheidsrapport aangeduid als een van de beste in Vlaanderen

Het team van de Assebroekse borstkliniek. © AZ Sint-Lucas
Stefan Vankerkhoven

Zowel het Vlaams Instituut voor Kwaliteit en Zorg als het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg hebben de borstkliniek van het AZ Sint-Lucas in een rapport aangeduid als één van de beste in Vlaanderen. 94,1 procent van de patiënten met borstkanker overleven na behandeling de ziekte.

Minister van Volksgezindheid Frank Vandenbroucke laat behandelingen voor borstkanker alleen nog terugbetalen in erkende Borstklinieken. Bovendien tonen de cijfers van 2014-1018 aan dat patiënten die in de erkende Borstkliniek van het AZ Sint-Lucas behandeld worden ongeveer dubbel zoveel kans hebben om borstkanker te overleven in de vijf jaar na diagnose. De Borstkliniek van het Assebroekse ziekenhuis behoort bij de beste van Vlaanderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Eén dag

Borstkankerpatiënten die kiezen voor de erkende Borstkliniek van AZ Sint-Lucas zijn in handen van een multidisciplinair team dat persoonlijke zorg aanbiedt van de hoogste kwaliteit. Het team staat klaar om patiënten die zich aanmelden met een goed- of kwaadaardige knobbel in de borst binnen één dag het resultaat te kunnen meedelen.

“We behoren samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen tot de betere leerlingen van de klas”, vertelt Femke Delporte, medisch coördinator van Borstkliniek AZ Sint-Lucas Brugge. “De website ‘zorgkwaliteit’ laat toe dat iedereen ziekenhuizen kan vergelijken voor de parameter borstkanker. Zo is onder andere zichtbaar of het door u gekozen ziekenhuis een al dan niet erkende borstkliniek heeft en wat de verschillen zijn in gecorrigeerde relatieve vijf jaar overleving na borstkanker in vergelijking met de andere ziekenhuizen van uw keuze.”

“De belangrijkste boodschap die we leren uit het VIKZ rapport is dat de relatieve vijf jaar overleving na borstkanker heel goed is, namelijk gemiddeld 94.1 procent in de periode 2014-2018. Er zijn volgens het rapport verschillen tussen de ziekenhuizen. AZ Sint-Lucas Brugge scoort op deze website beter dan de andere West-Vlaamse ziekenhuizen en zelfs beter dan het Antwerpse ziekenhuis dat ook als betere leerling van de klas wordt genoemd. Wel dient vermeld te worden dat de verschillen soms klein zijn en onderliggende factoren kunnen verschillen waardoor we altijd een beetje voorzichtig blijven met interpretatie”, aldus Femke Delporte.

Innovatief

Enkele weetjes over de Borstkliniek? De start van de borstchirurgie in de dienst gynaecologie van het AZ Sint-Lucas begin in 1986 toendr. André Bekaert besliste om de senologie uit te bouwen in ons ziekenhuis. In 2000 kwam de eerste borstverpleegkundige in de regio in dienst in het AZ Sint-Lucas. Onder dr. Roger Combez ontstond de Borstkliniek. Die is innovatief: zo werd ‘Mammaprint’ al aangeboden voor de overheid een proefproject startte.

Het AZ Sint-Lucas gebruikte de techniek van ‘Magseed’ als eerste in West-Vlaanderen: enkele dagen tot weken voor de operatie wordt een magnetisch zaadje in het borstletsel ingebracht om de precieze plaats van een niet-voelbare borsttumor te bepalen tijdens een borstsparende ingreep. Zo’n Magseed is kleiner dan een rijstkorrel. Die nieuwe techniek zorgt er onder andere voor dat de arts nauwkeuriger te werk kan gaan en de borst zo beter kan sparen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier