Az groeninge neemt opnieuw deel aan de 1.000 kilometer van Kom Op Tegen Kanker

Met twee ploegen van acht personen fietst elke deelnemer 125 kilometer © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op initiatief van onder andere de dienst radiotherapie van het kankercentrum van az groeninge werd 11.000 euro ingezameld om deel te nemen aan de 1.000 kilometer van Kom Op Tegen Kanker (KOTK). Met twee ploegen van acht personen fietst elke deelnemer 125 kilometer tijdens het Hemelvaartweekend. Wielerlegende Eddy Planckaert kwam hen vandaag al aanmoedigen.

“40.000 Vlamingen per jaar worden getroffen door kanker. Sinds de oprichting van Kom Op Tegen Kanker zijn de overlevingskansen gestegen en hebben we één grote ultieme droom: op een dag kanker verslaan”, zegt KOTK-voorzitter Marc Michils. “We krijgen geen subsidies. Onze organisatie valt volledig terug op fundraising zoals Het Plantjesweekend. De 1.000 kilometer is ons absoluut topevent. Daarbij draait het niet enkel om centen, maar om solidariteit. Getroffen mensen een hart onder de riem steken.”

“We hebben één grote ultieme droom: op een dag kanker verslaan” – KOTK-voorzitter Marc Michils

1.300 teams zijn ingeschreven, waarvan twee teams van az groeninge. “Als medewerkers van het oncologisch centrum komen wij elke dag in contact met kankerpatiënten”, zegt Christel Verstraete, hoofdverpleegkundige van de dienst radiotherapie. “De meeste collega’s kennen iemand in hun nabije omgeving die deze ziekte doormaakt of er aan overleed. Dit is een extra stimulans om deel te nemen. De voornaamste reden van onze deelname is dan ook dat wij het wetenschappelijk kankeronderzoek willen steunen. Daarnaast is er ook het sportieve aspect. Samen met de collega’s hebben we ondertussen best wel wat kilometers in de benen. Iedereen oefent op zijn of haar eigen tempo. De sfeer is formidabel. Bij elke start en aankomst – maar ook onderweg – staan mensen ons aan te moedigen. Je voelt zoveel positiviteit.”

Het inschrijvingsgeld werd ingezameld door eigen acties zoals een kousenverkoop en een quiz. Met de steun van hoofdsponsors ABC Labels en GRWestkust bereikten ze het deelnamebedrag van 11.000 euro. Wielerlegende Eddy Planckaert kwam vandaag naar Kortrijk om het team een hart onder de riem te steken en gaf het team nog wat extra tips om vlot over de meet te komen.