Wordt roken verboden op het strand? Kustburgemeesters staan er niet voor te springen

Camille Jonckheere

Moet het strand rookvrij worden? Die vraag heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid voorgelegd aan de burgemeesters van de kustgemeenten, maar die staan daar niet voor te springen. “Het is onhaalbaar om zo’n verbod te controleren”, zegt voorzitter Marc Vanden Bussche (Open VLD) van het kustburgemeestersoverleg.

In het kader van de campagne Generatie Rookvrij voert de federale overheidsdienst Volksgezondheid een onderzoek over het eventueel invoeren van rookvrije zones in openlucht, zoals op het strand. Daarvoor doet het een rondvraag bij de kustgemeenten. “We hebben onder andere een online vragenlijst gestuurd om te weten hoe de kustgemeenten dit zelf zouden invullen. De resultaten zullen besproken worden op de werkgroep van onze kabinetten. Hoe dan ook willen we de kustgemeenten maximaal betrekken”, zegt Annelies Wynant van de FOD Volksgezondheid.

“Mensen worden nu al vaak overspoeld door allerlei regels. De meeste burgemeesters hebben geen zin om er nog een extra regel bij te nemen”

Het idee voor rookvrije zones op het strand kwam ook aan bod op het laatste overleg van de kustburgemeesters. “De meningen waren toen verdeeld, maar de meeste kustgemeenten zijn geen vragende partij”, stelt Marc Vanden Bussche (Open VLD), burgemeester van Koksijde en voorzitter van het kustburgemeestersoverleg. “Mensen worden nu al vaak overspoeld door allerlei regels. De meeste burgemeesters hebben geen zin om er nog een extra regel bij te nemen en op te leggen.” (Lees verder onder de cartoon)

Moeilijk te controleren

Een totaal rookverbod op het strand valt volgens Vanden Bussche onmogelijk te handhaven. “Het strand is erg groot en uitgestrekt. Als iemand alleen in de duinen een sigaretje zit te roken en zijn peuk daarna meeneemt, moet je die dan gaan beboeten? Daarnaast komen er steeds maar nieuwe reglementen bij vanuit de overheid, maar er wordt geen extra budget of personeel voorzien om die te kunnen controleren. Die last komt telkens op de schouders van de gemeenten en de gemeentelijke politie terecht.”

“Moet je iemand, die alleen in de duinen een sigaretje zit te roken en daarna zijn peuk meeneemt gaan beboeten?”

“Het is iets anders als je de nadruk legt op het achterlaten van een peuk op het strand. Net zoals mensen beboet kunnen worden wanneer ze de uitwerpselen van hun honden niet opruimen. Want die peuken zijn een blijvend probleem en een grote bekommernis.”

Vuilbak

Daar sluit ook gouverneur Carl Decaluwé zich bij aan. “Het strand is soms een vuilbak door al die peuken. En dat kan zelfs duinbranden veroorzaken, zoals vorige zomer in De Haan. Maar hoe kan je zoiets in een controleerbare regel gieten? Mensen voelen zich nu al dikwijls geviseerd.”

“Hoe kan je zoiets in een controleerbare regel gieten? Mensen voelen zich nu al geviseerd”

Sowieso wordt het volgens de gouverneur heel complex. “Als de federale overheid een wet maakt om roken specifiek op het strand te verbieden, dan komt dit in het vaarwater van de autonomie van de kustgemeenten. En dat ook terwijl het strand in concessie is van de Vlaamse overheid. Dan moet Volksgezondheid het rookverbod maar veralgemenen naar álle openbare parken.”

“Natuurlijk is het beter om niet te roken”, besluit Vanden Bussche. “Maar we zetten liever in op sensibilisering en het meegeven van wegwerpasbakjes, zodat de peuken niet op het strand blijven liggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier