“We zijn er zeker van dat onze papa’s trots zijn”: boezemvrienden nemen deel aan zware triatlonwedstrijd om Kom op tegen Kanker te steunen

Nicolaes Verhaest (rechts) en Arthur Deketelaere willen van de Ironman in Luxemburg een succes maken. “Voor onze papa's en alle andere mensen die tegen kanker strijden. Links bovenaan zie je wijlen Willy Verhaest met een nog piepjonge Nicolaes, linksonder wijlen Piet Deketelaere. © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Twee boezemvrienden die beiden op jonge leeftijd hun vader verloren hebben na een moedige strijd tegen kanker, gaan nu een sportieve uitdaging van jewelste aan. Nicolaes Verhaest en Arthur Deketelaere verschijnen eind deze maand aan de start van de Ironman 70.3 in Luxemburg. Zo willen ze geld in het laatje brengen om Kom op tegen Kanker een duwtje in de rug te geven. “Het wordt loodzwaar, maar onze papa’s zullen tijdens de wedstrijd op onze schouders zitten.”

De van Damme afkomstige Nicolaes Verhaest (26) en Arthur Deketelaere (25) uit Ruddervoorde staan voor de sportieve uitdaging van hun leven. Op zondag 30 juni willen ze samen de Ironman 70.3 in Luxemburg tot een goed einde brengen: 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer lopen. Goed voor 113 kilometer afzien en zichzelf overwinnen.

De inspiratie voor deze beproeving haalden de goeie vrienden uit het noodlot dat hen allebei trof. Nicolaes’ vader Willy (66), een bekende huisarts in Sijsele, verloor op 22 oktober 2012 een moedige strijd tegen kanker. Piet Deketelaere (50), zaakvoerder van Bouwpunt Deketelaere in Ruddervoorde, overleed op 21 februari 2015 eveneens aan de gevolgen van de vreselijke ziekte.

“Het is onze bedoeling om elk jaar een sportieve prestatie neer te zetten, maar op termijn willen we ook andere activiteiten organiseren, telkens om kankeronderzoek te ondersteunen”

“Na de dood van onze papa’s hebben we erg veel aan elkaar gehad”, zeggen Nicolaes en Arthur. Die laatste volgde zijn vader op als zaakvoerder en is voorzitter van kersvers tweedeprovincialer Daring Ruddervoorde, Nicolaes is actief bij het Nederlandse bedrijf Masterfoam.

“We hebben elkaar leren kennen op het rugbyveld”, gaat Nicolaes verder. “Ik speelde bij de schoolploeg van het College Paters Jozefieten van Melle, Arthur bij het team van de Abdijschool van Zevenkerken. Laat ons zeggen dat we elkaar in de kantine gevonden hebben”, knipoogt hij.

Idee aan de toog

De twee ontwikkelden een goeie vriendschap en kwamen tussen pot en pint op het idee om samen aan een triatlonwedstrijd deel te nemen. “Aan de toog ontstaan de beste ideeën”, grijnst het duo. “In mei vorig jaar gingen we een weddenschap aan om samen een kwarttriatlon tot een goed einde te brengen. Alleen hadden we allebei totaal geen conditie. Echt nul komma nul.”

Arthur en Nicolaes sloegen aan het trainen en in september 2023 verschenen ze aan de kwarttriatlon van de Lacs de l’Eau d’Heure in Froidchapelle. “En dat viel wonderwel mee. Zó goed dat het naar meer smaakte, alleen wilden we er nu een goed doel aan koppelen. Om onszelf te blijven motiveren en iets terug te geven aan de maatschappij.”

© Joke Couvreur

Naar een goed doel hoefden de twee niet lang te zoeken. “Onze papa’s schoten meteen door ons hoofd. Daarom willen we geld inzamelen voor Kom op tegen Kanker.” Om hun intenties een duurzaam karakter te geven, riepen Nicolaes en Arthur de vzw Sport4Hope in het leven. “Het is immers onze bedoeling om elk jaar een sportieve prestatie neer te zetten, maar op termijn willen we ook andere activiteiten organiseren, telkens om kankeronderzoek te ondersteunen.”

Maand zonder alcohol

Nu ligt de focus volledig op de Ironman in Luxemburg. “We trainen sinds december minstens acht uur per week. Indien onze drukke agenda’s het toelaten, gaan we samen lopen, fietsen of zwemmen. We willen immers zo goed mogelijk voorbereid aan de start verschijnen. Daarom raken we sinds 1 juni ook geen druppel alcohol meer aan. Een maand lang spartaans leven om ons doel te bereiken, dat hebben we er zeker voor over.”

“We hebben nu al 10.000 euro bij elkaar gekregen, maar we hopen een nog hoger bedrag aan Kom op tegen Kanker te kunnen schenken. Elke euro is welkom”

Een richttijd hebben de vrienden niet in gedachten. “We willen in eerste instantie heelhuids de finish bereiken. Als dat in een mooie tijd kan, is dat leuk meegenomen. Het wordt loodzwaar, maar onze papa’s zullen tijdens de wedstrijd op onze schouders zitten. We zijn er zeker van dat ze trots op ons zijn.”

© Joke Couvreur

Om fondsen bij elkaar te krijgen, laten Arthur en Nicolaes zich door een 25-tal – voornamelijk West-Vlaamse – bedrijven sponsoren. “Zij krijgen een plekje op onze wedstrijdoutfit. Samen zijn die goed voor ongeveer 10.000 euro, maar we hopen een nog hoger bedrag aan Kom op tegen Kanker te kunnen schenken. Elke euro is welkom. Daarom kan iedereen die dat wil, een bijdrage naar keuze overmaken.”

Marathon

En wat na de Luxemburgse Ironman? “We zijn al voorzichtig aan het brainstormen”, glimlachen ze. “Zo dromen we van een marathon op een unieke locatie. Berlijn of San Sebastian, bijvoorbeeld.”

“En waarom op termijn geen volledige Ironman? Wij onze grenzen verleggen en tegelijk een nobel doel vooruit stuwen, daar gaan we voor. We hopen onze vzw ook met gelijkgestemde zielen te kunnen uitbreiden. Kankeronderzoek verdient alle steun, zodat steeds meer mensen deze ziekte kunnen overwinnen. Dat zouden onze papa’s ook gewild hebben.”

Nicolaes en Arthur steunen? Dat kan door een vrije gift te storten op het rekeningnummer BE32 3632 4335 9502.

Sponsor worden? Neem contact op via mailto:info@sport4hope.be