Vrijwilliger Veronique zoekt extra helpende handen voor nieuw WZC Sint-Jan Baptist: “Geeft heel veel voldoening”

Het nieuwe woonzorgcentrum kan al rekenen op enthousiaste vrijwilligers maar extra helpende handen zijn zeker welkom. © TV
Tristan Vandevelde

Het nagelnieuwe woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist zoekt nog vrijwilligers. Het zorgcentrum, beheerd door zorggroep Curando Zuid, verwelkomde op 15 april zijn eerste bewoners. “Het is meer dan enkel een woonzorgcentrum, het is ook een buurthuis.”

Faciliteitengemeente Spiere-Helkijn startte in 2022 met de bouw van een nieuw woonzorgcentrum, beheerd door Curando, een overkoepelende organisatie die op verschillende zorgtakken inzet. Zo hebben ze in woonzone Curando Zuid drie woonzorgcentra waar ze zowel assistentiewoningen, kortverblijf, dagverzorging, thuisverpleging en lange verblijven aanbieden. Sint-Jan Baptist is daar een van. En om dit te kunnen aanbieden, rekenen ze op heel wat vrijwilligers.

“Voor 10 euro kan iedereen die dat wenst een maaltijd krijgen, zowel hier in de cafetaria of aan huis geleverd”, zegt vrijwilligster Veroniek Deman (52) uit Sint-Denijs. Heel haar leven werkte ze als opvoedster maar door gezondheidsproblemen moest ze noodgedwongen stoppen. “Ik zocht een bezighouding en toen ik las dat er nog vrijwilligers werden gezocht in het woonzorgcentrum heb ik niet lang getwijfeld.”

Sociaal contact

Veroniek meldde zich aan om een handje te helpen in de cafetaria. Haar werk bestaat dus vooral uit dranken aanvullen en aanbieden en een babbeltje slaan met het volk. “Het is echt fantastisch. De bewoners hebben veel respect voor ons en genieten van een babbel. Achter hun glimlach schuilt zoveel dankbaarheid en dat doet deugd.”

Veroniek is er intussen ruim drie weken actief. Elke dinsdagnamiddag staat ze paraat en bemand ze de cafetaria. Sinds kort heeft ze zich ook opgegeven om elke tweede maandag van de maand een activiteit in elkaar te knutselen. Dat kan een kaart- of spelletjesnamiddag zijn. “Ik haal zoveel voldoening uit dit vrijwilligerswerk, dat het niet enkel een lach tovert op het gezicht van wie deelneemt aan de activiteiten of iets drinkt in de cafetaria, maar ook op mijn gezicht.”

Daarbovenop vindt Veroniek het een heel mooi project. “Het is meer dan een woonzorgcentrum, het is ook een buurthuis. Iedereen is er welkom.” Niet enkel bewoners kunnen deelnemen aan activiteiten, ook mensen uit de buurt die op zoek zijn naar wat sociaal contact. De cafetaria is dan ook iedere dag open: voor zowel bewoners en hun familie als toevallige passanten.

Veroniek Deman (52) uit Sint-Denijs werkte haar hele leven als opvoedster maar door gezondheidsproblemen moest ze noodgedwongen stoppen. Nu is ze vrijwilliger in WZC Sint-Jan Baptiste.
Veroniek Deman (52) uit Sint-Denijs werkte haar hele leven als opvoedster maar door gezondheidsproblemen moest ze noodgedwongen stoppen. Nu is ze vrijwilliger in WZC Sint-Jan Baptiste. © gf

Drempelverlagend

Niet alleen voor de cafetaria en de activiteiten zijn er vrijwilligers nodig maar ook voor de bedeling van maaltijden aan huis. Momenteel zijn er vier mensen die dit dagelijks doen. “Daar sta ik als reserve op. Ik liep al eens een ronde mee met Jos die dat vaker doet. Dat is ook heel leuk want dan kan je eens ter plekke een ‘klapke doen’ met mensen uit de buurt. Je wordt altijd positief onthaald.”

Volgens Veroniek heeft het toelaten van iedereen op activiteiten een dubbele functie. “Je verlaagt de drempel voor mensen die later de stap moeten zetten naar een rusthuis. Door nu al actief deel te nemen aan activiteiten krijg je een ander, positiever, beeld. Je kan dat niet meer vergelijken met een rusthuis van vroeger.”

Het woonzorgcentrum is nog steeds op zoek naar extra vrijwillige helpende handen. Iedere dinsdagnamiddag bij mooi weer wordt er ingezet op wandelen met de bewoners. Omdat velen zich niet alleen kunnen verplaatsen, zoeken ze mensen die samen met hen willen gaan wandelen. “Als je tijd en een hart voor de zorg hebt, dan moet je dat zeker doen. Je geeft iets aan die mensen, maar krijgt er ook zoveel voor terug.”

Bevoegd schepen Willy Glorieux beaamt dat. “Momenteel hebben we een vijftiental vrijwilligers. Zeven voor de cafetaria, vier voor het rondbrengen van de maaltijden en dan nog enkelen voor de activiteiten. Maar er kunnen er nog steeds bij. Zo zoeken we nog vrijwilligers die personen willen op- en afhalen voor het dagverblijf, die willen gaan wandelen met de bewoners maar ook voor de rondbedeling, activiteiten of cafetaria.”

Opendeur

Op maandag 6 mei werden buurtbewoners al uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan het rusthuis. Er waren een 25-tal mensen aanwezig, en het werd volgens Willy Glorieux heel positief ontvangen. “Op zondag 2 juni vanaf 14 uur is er een opendeurdag voor het brede publiek. Op vrijdag 7 juni om 16 uur is er de officiële opening in bijzijn van de bisschop en Curando”, sluit schepen Willy Glorieux af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier