Kwakkelseizoen maakt onze groenten duurder
De groentesector zit met een déjà-vugevoel, want dit jaar lijkt een kopie van 2023: een nat voorjaar, de latere inzaaiing van gewassen en de stille hoop dat een goede zomer een en ander nog kan goedmaken. De asperges zetten alvast de trend: een mindere productie zorgt voor prijsstijgingen tot 14 euro per kilo. Dat is 5 euro meer dan normaal. De prijs van spruiten en erwten gaat met een kwart omhoog. Er dreigt een tekort aan spinazie, wortelen en bewaaraardappelen.
Christophe Vermeulen, ceo van de aardappelhandel en -verwerkersorganisatie Belgapom: “Normaal moeten bewaaraardappelen in april in de grond. Vandaag moet de helft nog gepoot worden. Vorig jaar slikten we voor bewaaraardappelen een verlies van zo’n 10 procent, maar de kwaliteit was goed. Als we opnieuw zo’n doorweekt najaar beleven, wordt de toestand rampzalig. We beleven al acht maanden slecht weer. Bij veel telers en landbouwers ligt de planning volledig in duigen. Ze moeten schuiven met plantperiodes en met machines. Iedereen moet improviseren. Maar er is een grens aan wat je met flexibiliteit kan bereiken.”
Klimaatimpact
Ardo levert vriesverse groenten aan meer dan 100 landen. “We kampen met een streng verstoorde aanvoer”, bevestigt operationeel verantwoordelijke Bernard Haspeslagh. “Telers moeten met de planning van hun gewassen steeds verschuiven. Het probleem is door de klimaatimpact structureel. De voorbije 35 jaar uit mijn loopbaan kenden we een opbrengstgroei van 2 procent per jaar. De laatste 8 jaar is er een verlies van 2 procent.”
Remie Dewitte van de Reo Veiling vult aan: “We hebben geen normaal weer meer. Kalender-landbouw bestaat niet langer, door de grillige opeenvolging van droge en natte periodes. Voor nogal wat groenten valt de aanvoer voorlopig mee. Maar elke week dat het blijft regenen, wordt de toestand dramatischer. Wie zijn groenten tijdig geplant krijgt, haalt een mooie prijs. Maar de zwaardere gronden in de Westhoek en Roeselare zijn gewoon onbewerkbaar. Een onregelmatige aanvoer zal voor onstabiele en soms hogere prijzen zorgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier