Kaas ‘Keiems Bloempje’ teruggeroepen wegens mogelijke listeria

© (Foto GF)
© (Foto GF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Kaasproducent Het Dischhof moet een lot kaas ‘Keiems Bloempje’ terugroepen wegens mogelijke aanwezigheid van de bacterie listeria monocytogenes. Dat melden het bedrijf en het voedselagentschap FAVV. Volgens Dries Debergh van Het Dischhof is er echter niemand ziek geworden en gaat het om een voorzorgsmaatregel.

Het gaat concreet over ‘Keiems Bloempje’ met houdbaarheidsdatum 07/04/2021 en lotnummer 506. De kaas in papieren wikkel werd verkocht tussen 18 februari en 16 maart. De producent vraagt klanten om de kaas niet op te eten en hem terug te brengen naar het verkooppunt, waar het product zal worden terugbetaald. In totaal zou het gaan om een 800-tal kaasjes.

Beperkt

“Het belangrijkste is dat het beperkt is tot dat ene lot”, zegt Dries Debergh van Het Dischhof. “Er is ook uitvoerig getest op andere loten, maar die zijn helemaal conform de richtlijnen. Voor ons is dat een hele geruststelling. We kunnen verder werken. Uit onze analyses blijkt dat het aantal listeria dat aanwezig zou zijn, heel beperkt is. Naar volksgezondheid is er dus geen acuut gevaar. Een beetje listeria is op zich geen probleem voor gezonde mensen zoals u en ik, of voor gevoelige mensen. Het is alleen maar wanneer het in hoge mate aanwezig is, dat er een voedselintoxicatie kan voorkomen. Dat zijn allemaal belangrijke nuances in het hele verhaal.”

Rauwe melk

“We weten waar we mee bezig en weten dat het kan voorkomen”, vervolgt Dries. “Listeria zit overal in de omgeving. De meest voor de hand liggende oorzaak zou bij de melk liggen. Het Keiems Bloempje wordt gemaakt op basis van rauwe melk. Het kan toevallig of accidenteel in de melk terechtgekomen zijn en op die manier in de kaas. Een andere mogelijkheid is dat het komt uit de omgeving, bijvoorbeeld door gebrekkige hygiëne, maar uit analyses blijkt dat we heel goed zitten wat hygiënemaatregelen betreft. Het is een uitzonderlijke voorkomend feit dat als je met rauwemelkkaas werkt dat dat kan gebeuren. We doen enorm veel inspanning en dan is dat werkbaar. Maar stel dat je achter niets kijkt, dan loopt het vroeg of laat mank en heb je toch serieuze gevolgen aan uw been. Maar dat is bij ons niet het geval. In onze analyses vinden we het niet. Het gaat dus om een mogelijke aanwezigheid van listeria.”

Voorzorg

De bacterie werd ontdekt door een professionele klant van Het Dischhof. “Wij zijn de producent, je hebt de distributeur, de verkooppunten… Iedereen heeft zijn eigen controles en doet analyses en het is daar dat het is vastgesteld”, vervolgt Dries. “Er is niemand ziek geworden. Het is echt uit voorzorg. Op het moment dat het gedetecteerd wordt, ben je meldingsplichtig en gaat de bal aan het rollen. Dan is het een hele papiermolen die begint te draaien. Het voedselagentschap wordt erbij betrokken. In die zin is het gewoon ons beroep dat we uitoefen. Dat is heel strikt. Er is nultolerantie voor listeria. Bij het minste dat er wordt gedetecteerd, gaat men ingrijpen. En tegenwoordig zijn de analyses dermate verfijnd dat het minste gevonden wordt.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier