Foodwinners Brugge verminderen hun voedselverspilling met maar liefst 67 procent

512 Bruggelingen die deelnamen aan het traject Foodwinners verminderden hun voedselverspilling met 67 procent. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De 512 Bruggelingen die deelnamen aan het traject Foodwinners, opgezet in het kader van de duurzame voedselstrategie van de Stad, slaagden erin om hun voedselverspilling te verminderen met maar liefst 67 procent. “Berekend op jaarbasis verspillen ze zo 19.662 kilogram minder voedsel”, zegt schepen van Energie en Milieubeleid Minou Esquenet.

Aan de hand van negen uitdagingen, gespreid over vijf weken, leerden 512 Bruggelingen hoe ze zo efficiënt mogelijk kunnen plannen, winkelen, bewaren en koken met als bedoeling zo weinig mogelijk voedsel te verspillen.

“Ze begonnen en eindigden het traject met een meting van hun verspilling, zodat ze de evolutie in kaart konden brengen”, legt schepen van Klimaat, Energie en Milieubeleid Minou Esquenent (CD&V) uit. De tussenliggende uitdagingen gaan onder meer over maaltijdplanning, voedselveiligheid en vervaldata, de portiegrootte bij het koken en indeling van de koelkast.”

Klimaatneutrale stad tegen 2050

“Nu elke deelnemer het traject heeft afgerond, kunnen we ook de volledige resultaten bekend maken. Dit jaar wisten de huishoudens via Foodwinners hun voedselverspilling gemiddeld te verminderen met maar liefst 67 procent.”

“Als we dit berekenen op jaarbasis, dan verspillen zij op deze manier 19.662 kilogram minder voedsel, stoten ze in totaal 62.918 kilogram CO² per jaar minder uit en besparen ze bovendien 82.383 euro per jaar. Het brengt ons stad weer een stapje dichter bij onze doelstelling om een klimaatneutrale stad te zijn tegen 2050.”

Spons of handdoek in de koelkast

Nancy Verrees is een van de tevreden deelnemers aan het Foodwinners traject. “Ik ben al een tijdje bewust bezig met voeding en het letten op verspilling. Ook aan het eerste traject nam ik al deel”, vertelt Nancy. “Een van de praktische dingen die ik geleerd heb, is om een spons of handdoek onderaan de koelkast, in de groentenlade, te leggen. Zo wordt condens opgenomen en blijven de producten een stuk langer vers.”

Een andere deelnemer, Robert Renodeyn, wees er dan weer op dat hij leerde hoe eenpansgerechten ideaal zijn om restjes te verwerken.

Volgend jaar willen we met 5.000 Bruggelingen de strijd tegen voedselverspilling aangaan

“Het is dus al een mooi succes maar we laten het hier niet bij”, gaat schepen Esquenet verder. “Volgend jaar wordt de campagne herhaald maar dan op veel grotere schaal. Dan willen we namelijk met 5.000 Bruggelingen de strijd tegen voedselverspilling aangaan. Iedereen kan dan weer deelnemen met zijn bedrijf, sportvereniging of school. Inschrijven kan nu al via www.foodwinnersbrugge.be.”

“Als 5.000 Bruggelingen hun voedselverspilling nog maar met 30 procent verminderen, dan besparen we jaarlijk tot 132.000 kilogram voedsel.”

Uitdagingen met prijzen te winnen

Bij de negen uitdagingen die de deelnemers doorliepen, was er telkens ook een opdracht waarmee ze prijzen konden winnen; onder meer een restjeskookboek, weegschalen, krijtborden, bewaardozen, een pastamachine, een mandoline, een resataurantbon voor De Republiek.

Dit zijn de winnaars: Filip Peeters-Schaeverbeke, Christel Van Damme, Rudy Ackaert, Karen Ruysschaert, Lies Ackaert, Linda Dhondt, Michel Simoens, Roos Vrielynck, Hannelore De Busschere, Liesbeth Desmet, Dora Roels, Lieselot Verfaille, Kristien D’hondt, Céline Savaete, Jeroen Vantorre, Nancy Verrees en Famke Rigolle. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier