Rode Kruis Poperinge huldigt verdienstelijke vrijwilligers: “Nieuwe ambulance in aantocht”

Rode Kruis Poperinge blikt terug op een geslaagd jaar, met onder meer 3.867 verkochte pleisters en 1.253 bloeddonaties. (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Het voorbije jaar werden de vrijwilligers van Rode Kruis Poperinge weer op vele vlakken uitgedaagd. De bloedinzamelingen kregen heel wat nieuwe donoren over de vloer, die initiaties van het Jeugd Rode Kruis en cursussen vorming hadden heel wat bijval. Tijdens de jaarlijkse actie werden 3.867 pleisters verkocht.

Tijdens de 14-daagse van het Rode Kruis werden de kruispunten zoals ieder jaar bezet door de vrijwilligers van Rode Kruis. “Dit jaar veroverden onze vrijwilligers het publiek met een Camille-pleister. De Poperingenaars blijven onze afdeling volop steunen. Er werden maar liefst 3.867 pleisters verkocht. De opbrengst wordt gebruikt voor lesmateriaal, materieel voor de hulpdienst en de algemene werking. Een grote hap uit het budget gaat dit jaar naar de vernieuwing van de ambulance”, zegt woordvoerder Sharon Boussery.

Ook de bloeddonoren blijven trouw aan het Rode Kruis Poperinge. In Poperinge, Proven en Vleteren samen werd er maar liefst 1.253 keer bloed gedoneerd. Er kwamen 58 nieuwe donoren langs tijdens de 16 bloedinzamelingen. De hulpdienst presteerde maar liefst 1.320 uren vrijwillige inzet waarvan 23 diensten op eigen werkgebied, 5 ter ondersteuning van andere afdelingen en 10 keer steun geboden aan de provinciale afdeling. De vrijwilligers werden enkele keren ingezet in het kader van een medisch interventieplan (MIP), onder meer tijdens de brand in het Mariaziekenhuis (lokalen De Lovie en de Kunstacademie), maar ook tijdens de extreme regenval in het najaar.

De Jeugd

Bij het Jeugd Rode Kruis leerden 31 kinderen de kneepjes van de eerste hulp in vier verschillende initiaties en cursussen. De jeugdbeweging JRK telt ondertussen ook 108 leden en een equipe van elf man leiding om deze leuke bende op te vangen. Vorige zomer trokken ze ook met 60 van hun leden op kamp. De leden van ‘Vorming’ zaten ook niet stil en gaven 45 volwassenen de bedrijfs-eerstehulp. Ze leerden 73 mensen hartveiligheid aan, maar er behaalden ook 20 volwassenen hun EHBO-brevet. Hiervan volgden er 15 personen de vervolgcursus Helper. Twaalf mensen volgden de cursus EHBP. (Eerste Hulp Bij Psychische Problemen).

verdienstelijke leden

Traditiegetrouw werden tijdens de academische zitting maar liefst tien verdienstelijke vrijwilligers in de bloemen gezet voor hun jaren inzet. Het waren: Pieter Maréchal (10 jaar), Tibo Wyffels (10 jaar), Myriam Alleman (20 jaar), Eric Velter (20 jaar), Bart Maes (30 jaar), Martial Blouwe (35 jaar), Katrien Vlaeminck (35 jaar), Geert Gouwy (35 jaar), Luc Devos (50 jaar) en Marc Devos (50 jaar).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier