Nieuw concept in Avelgem: kinder- en kinder-ouderyoga: “Moment van verbinding en rust”

“Ze leren hoe je voor jezelf een rustmoment kan creëren”, vertelt Liesbet Blancke. © GF
Redactie KW

Wawa’s Dream, een Avelgemse organisatie die vakantiekampen, verjaardagsfeestjes en workshops voor kinderen organiseert, introduceert een nieuw concept: kinderyoga en kinder-ouderyoga. Het concept is niet ingewikkeld. De kindjes krijgen speelse yogalessen, al dan niet samen met een ouder of grootouder.

“Het begon al een aantal jaar geleden, toen mijn dochter zich niet kon vinden in de meeste kinderkampjes. Ze is eerder een rustig type. Ze haalde niet altijd evenveel voldoening uit constant energiek zijn en spelen”, zegt Liesbet Blancke, organisatrice van Wawa’s Dream. “Zelf ben ik kleuterjuf van opleiding, dus ik wist al even dat ik graag voor kindjes zorg. Toen ik merkte dat mijn dochter zich niet meteen kon aarden in de reguliere kinderkampen tijdens de vakanties, begon ik even na te denken. Op die manier vond ik het gat in de markt waarbij ik kampen kon organiseren die net wat meer in de smaak vallen bij kinderen die sneller overprikkeld raken of gewoon wat rustiger van aard zijn. Hierna volgde ik een opleiding tot yoga-lerares, zodat ik yoga kon aanleren aan kleuters.”

Bewustwording

Ze legde haar geschiedenis met kinderyoga uit. “Ik heb vijf jaar kinderyoga gegeven bij Stad Kortrijk en merkte al snel dat kinderen hier grote baat bij hadden. Dit is natuurlijk niet voor iedereen het geval. Sommige kindjes vinden het namelijk moeilijker om de concentratie te bewaren of om zich sterk te focussen op hun ademhaling. Toch zijn er genoeg kinderen die hier wel een positieve invloed van merkten. Ze genoten ervan om even stil te kunnen én mogen zijn, en namen ook bepaalde dingen vanuit de les mee naar huis. Zo werken wij vaak met ademhalingsspelletjes, en dan zijn die kinderen ook sneller geneigd om deze spelletjes te doen voor het slapengaan, of tijdens de les wanneer ze het wat moeilijk hebben. Ze leren hoe je voor jezelf een rustmoment kan creëren, en hoe ze zichzelf weer tot rust kunnen brengen. Ze krijgen een soort bewustwording van lichaam en geest. Vroeger gaf ik in Kortrijk ook nog knuffelturnen. Daarbij krijgen de allerkleinsten een soort van turnles, maar dan met extra yoga-elementen erbij.” Daarna sprak ze over de kinder-ouderyoga, die verwant is met het knuffelturnen. “Knuffelturnen is voor de allerkleinsten, maar tijdens de kinder-ouderyoga mik ik op kindjes vanaf drie jaar. Kinder-ouderyoga is niets nieuws, maar is wel nog nooit gedaan in Avelgem. Het is een moment van rust en een moment van verbinding met de ouder. Bovendien is het heel leerrijk voor de ouders. Zij leren ook hoe de ademhaling gebruikt kan worden voor rust en verbinding.”

Per thema

“Ik ben dan ook echt verheugd om dit te kunnen doen in Avelgem! De lessen kunnen worden gevolgd vanaf de leeftijd van drie jaar, omdat je de kindjes dan echt meekrijgt. Vaak is een jongere leeftijd wat moeilijker, omdat ze het lastiger hebben met lang concentreren. Ik mag deze lessen geven in de kleuterschool in Rugge, ’t Schoolke. Tijdens die lessen werk ik, samen met de kindjes, telkens rond een bepaald thema. Dit maakt dat tijdens elke les verschillende aspecten van yoga aan bod komen.” (ML)

Voor de lessen kinderyoga en/of kinder-ouderyoga kan je nog steeds inschrijven via info@wawasdream.be. De prijzen zijn te vinden via de Facebookpagina https://www.facebook.com/wawasdream

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier