Huisartsentekort aan de kust: een crisis zonder oplossing? “We moeten smeken om zorg”

Aan de Belgische kust tekent zich een schrijnend probleem af: het nijpende tekort aan huisartsen. Aicha Geryl (35) is een van de velen die dit dagelijks ondervinden. “Ik heb verschillende praktijken gebeld, maar overal is er een patiëntenstop”, zegt ze. “Of ze zeggen dat ze mijn dossier niet kunnen overnemen.”
Het tekort aan huisartsen treft vooral de oudere bevolking, die meer medische zorg nodig heeft. De kustregio heeft een van de oudste bevolkingsgroepen van Vlaanderen, en toch zijn er steeds minder huisartsen beschikbaar. Volgens recente cijfers van het Intermutualistisch Agentschap is het aantal actieve huisartsen in de regio Veurne de afgelopen vijf jaar met 17% gedaald. In heel Vlaanderen steeg dat aantal in dezelfde periode met 9%.
Hulp broodnodig
Voor Aicha Geryl werd het tekort pijnlijk duidelijk toen ze zwaar ziek werd en een huisarts van wacht moest bellen. “De dokter aan de telefoon zei dat ik onmiddellijk hulp nodig had en met spoed moest worden opgenomen.” Maar een huisarts vinden die haar vast wil opvolgen, blijkt onmogelijk. Haar moeder, die veel medicatie nodig heeft en niet mobiel is, ondervindt hetzelfde probleem. “Een antwoord aan de telefoon als: Plooi haar in de auto en kom naar mijn praktijk, pik ik niet!”
Het huisartsentekort is een structureel probleem dat al jaren aansleept, maar de situatie aan de kust wordt steeds nijpender. Huisartsen moeten meer huisbezoeken doen omdat veel patiënten niet mobiel zijn. Tegelijkertijd moeten ze de toevloed van toeristen en tweedeverblijvers opvangen, vooral in de zomermaanden, wanneer de bevolking aan de kust vervijfvoudigt. “De kust is de Gazastrook van de oude Belgen”, klinkt het cynisch bij sommige artsen.
Sommige kustgemeenten nemen ondertussen zelf initiatieven. Zo trekt De Panne al enkele jaren zomerdokters aan door huisartsen gratis vakantiewoningen aan te bieden in ruil voor werk in de drukke zomermaanden. Maar deze oplossingen zijn tijdelijk en bieden geen antwoord op de structurele tekorten.
In Middelkerke probeert schepen Marc Descheemaecker samen met de huisartsen naar oplossingen te zoeken. Maar voor Nieuwpoort, waar Aicha en haar ouders wonen, is er voorlopig geen verbetering in zicht. “Hopelijk vinden we snel een oplossing”, zegt ze. “Maar zolang niemand ons dossier wil overnemen, blijven we in de kou staan.”
Onhoudbare werkdruk
Ondertussen lopen ook de spanningen binnen de medische sector op. Huisartsen dreigden met een ‘telefoonstaking’, maar zover kwam het uiteindelijk niet. Ze zijn niet tevreden met een nieuwe regeling die bepaalt dat ze niet langer vergoed worden voor telefonische consultaties. Het probleem is complex, maar de noodzaak tot actie is duidelijk. “Waar is het respect voor patiënten gebleven?” vraagt Aicha zich af. “We moeten smeken om zorg, terwijl we er recht op hebben. Hoe kan het dat een huisarts ons gewoon weigert?” Het is een vraag waar de overheid dringend een antwoord op moet bieden. Want zonder structurele ingrepen dreigt de huisartsenzorg aan de kust volledig vast te lopen.
Versterking in zomer
Nieuwpoort erkent de problematiek en kondigt een initiatief aan: “Op vraag van Nieuwpoortse huisartsen steunt de stad Nieuwpoort deze zomer het project Huisdokter aan Zee. De bedoeling is een extra huisarts aan te trekken om in juli en augustus een dokterskabinet te openen. Zo wensen we ook een huisdokter kennis te laten maken met de uitdagingen aan zee, in de hoop dat hij of zij zich hier permanent wil vestigen”, zegt burgemeester Kris Vandecasteele.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier