Hoofdarts dr. Geert Bosma zwaait af bij psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem: “We geven patiënten tijd om rustig aan zichzelf te werken”

Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Na een carrière van bijna dertig jaar zwaait dokter Geert Bosma eind maart af als hoofdarts en psychiater bij psychiatrisch centrum Sint-Amandus. In zijn lange loopbaan in Beernem zag dr. Bosma hoe de sector heel wat ingrijpende veranderingen meemaakte. “We moeten onze patiënten meer dan ooit tijd geven en ze ook na hun behandeling verder begeleiden.”

Dr. Bosma woont in Middelburg nabij Maldegem. Hij begon zijn carrière niet met de ambitie om psychiater te worden. “Eerst wilde ik neuroloog worden. Maar om die opleiding te kunnen volgen, moest ik eerst twee jaar psychiatrie doen. Nadien kon je pas drie jaar neurologie volgen”, vertelt hij. “Dat was een strikte regeling destijds, en het aantal plaatsen was beperkt. Uiteindelijk startte ik mijn opleiding in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar ontdekte ik dat het me veel beter lag dan ik ooit had gedacht. Ik wilde daar verder in gaan.” Na zijn studies werkte Bosma vijf jaar lang in Sleidinge, vooraleer hij in 1995 aan de slag ging in Beernem. Een jaar later werd hij er hoofdarts. “De complexiteit van de problematiek bij een psychiatrisch centrum en de nauwe samenwerking met een heel team, dat sprak me heel erg aan. Je bent niet zomaar een dokter die een behandeling voorschrijft, je begeleidt iemand in een traject. Dat maakt de zorg rijker.”

Traditioneel

Toen Bosma in september 1995 begon bij Sint-Amandus, was de werking nog heel traditioneel. “We hadden negentig bedden voor acute zorg en iedere psychiater had zijn eigen patiënten. De langdurige zorg had aparte afdelingen, maar het systeem was versnipperd.” In 1999 kwam daar verandering in. “Samen met de toenmalige directeur schreven we een visietekst: hoe willen we werken? Wat is onze missie? Sindsdien is er veel veranderd. Een van de grootste veranderingen was de toewijzing van een vaste psychiater per acute afdeling. Dat zorgde voor meer continuïteit en coherentie in de behandeling”, vertelt dr. Bosma. Ook de behandelingen van patiënten veranderden de laatste decennia heel erg. “Zo is creatieve therapie ondertussen veel meer ingeburgerd. Zeker voor mensen met angstproblemen is dat een uitstekende behandeling.”

Complexe problematiek

De realisatie van de verslavingsafdeling De Oever is voor Bosma een van de hoogtepunten uit zijn carrière. “Daar geven we mensen met een complexe problematiek kansen, en we geven hen tijd om aan zichzelf te werken. Het gaat hier niet om verworpelingen, maar om mensen die bij Sint-Amandus tijd krijgen om aan hun problematiek te werken. Wij rekenen hen niet af op hun kwetsbaarheid. Bij deze mensen kan je hen niet na een eerste herval afrekenen, je moet hen blijven steunen.” In 2003 vierde Sint-Amandus haar 75-jarig bestaan. Dat werd gevierd met een symposium. “Daarin wilden we tonen dat wij niet zomaar een laatste toevluchtsoord zijn, maar een expertisecentrum. Dat we mensen niet afrekenden op hun kwetsbaarheid, maar hen tijd en kansen gaven. Ik heb het gevoel dat die visie van de buitenwereld op ons werk sindsdien veranderd is.”

Covias

Ook tijdens de laatste tien jaar zag dokter Bosma een enorme evolutie. “De zorg is vermaatschappelijkt. We werken niet meer alleen binnen de muren van het ziekenhuis, maar brengen de zorg naar de patiënt thuis. Een van de grootste realisaties in die trend was de lancering van Covias, een netwerk waarin mobiele teams intensief samenwerken met zorginstellingen en woonvoorzieningen voor langdurige zorg. Vroeger bleven patiënten jarenlang in het ziekenhuis. Nu kunnen we hen ondersteunen in hun eigen omgeving. Het doel is niet meer om een ziekenhuisbed te vullen, maar om zorg te bieden waar die het beste past.” Zijn pensioen betekent niet dat hij meteen uit de psychiatrie verdwijnt. “Ik blijf nog een beetje betrokken voor de opvolging. Maar daarnaast heb ik andere plannen”, glimlacht hij. “Zo sta ik op de wachtlijst voor een opleiding oldtimerrestauratie.”

Opvolger

Dr. Bosma wordt op 1 april opgevolgd door dr. Catherine Muyllaert (42). Dr. Muyllaert werkt al ruim 12 jaar in Sint-Amandus. Ze volgde haar artsenopleiding aan UGent met een assistentschap aan UZ Gent en AZ Sint-Jan in Brugge. In 2013 startte ze als psychiater in PC Sint-Amandus. Naast hoofdarts is ze ook afdelingsarts van De CAAI, afdeling voor volwassenen met een acute psychiatrische crisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content