Eerste steen voor nieuwbouw Huyse Ampe gelegd: “Twintig nieuwe assistentieflats tegen eind 2025”

Zorg Tielt heeft de symbolische eerste steen van Huyse Ampe gelegd. © WMe
Redactie KW

In de Deken Darraslaan werd donderdag door Zorg Tielt de symbolische eerste steen gelegd van Huyse Ampe. Tegen het najaar van 2025 zullen daar twintig nieuwe serviceflats verrijzen, waarna het oude gebouw tegen de vlakte gaat, om op termijn plaats te ruimen voor een nieuw woonzorgcentrum. “Binnen hier en 10 jaar moet de volledig vernieuwde zorgsite een feit zijn”, aldus zorgschepen Pascale Baert.

Meteen na de opening van het naastgelegen dagverzorgingscentrum De Living (waar met Huyse Darras ook zestien serviceflats in opgenomen zijn, red.) in augustus 2022 ging Zorg Tielt aan de slag met de plannen voor een tweede nieuwbouw. “De nood aan een betaalbaar en kwalitatief aanbod in onze stad is groot”, aldus zorgschepen Pascale Baert (Iedereen Telt). “Zo hadden we meer dan duizend bezoekers bij het opendeurweekend van de eerste serviceflats, terwijl de wachtlijsten blijven groeien. De aanwezigheid van een woonzorgcentrum en dagcentrum op dezelfde site zijn uiteraard troeven.”

159 kandidaten op wachtlijst

Het nieuwe serviceflatgebouw, dat drie bouwlagen zal tellen en een prijskaartje heeft van 3 miljoen euro, wordt in dezelfde stijl opgetrokken als De Living. Beide gebouwen werden overigens ontworpen door het Tieltse architectenkantoor Veld K. Als het gebouw af is, krijgen de huidige bewoners van Residentie Ampe eerst de kans te verhuizen naar Huyse Ampe, waarna een wachtlijst met 159 kandidaten aangesproken wordt. “Als de bewoners van het oude gebouw eenmaal verhuisd zijn, zal de oude residentie afgebroken worden”, gaat de schepen verder. “Dat oude gebouw is opgeleefd en een grondige renovatie is niet haalbaar, omwille van de huidige normen wat betreft grootte, toegankelijkheid, asbest en energie.”

Masterplan voor nieuw wzc

De ruimte die na 2025 vrijkomt door de afbraak van het oude gebouw, zal dan weer gebruikt worden bij de plannen voor een toekomstig nieuw woonzorgcentrum. “Het biedt ons de mogelijkheid een masterplan op te maken voor een nieuw zorgcentrum. Die werken zullen uiteraard gefaseerd moeten gebeuren, aangezien we 180 bewoners niet voor twee jaar naar huis kunnen sturen. Maar binnen hier en 10 jaar moet de volledig vernieuwde zorgsite een feit zijn”, aldus Baert.

De schepen benadrukt nog dat de huidige bestuursmeerderheid in Tielt rotsvast overtuigd blijft van de meerwaarde van publieke zorg. “Niet alleen voor de inwoners van Tielt, maar ook voor de mensen van Meulebeke (waar geen OCMW-rusthuis meer is, red.). Een derde van onze inwoners zijn senioren. Een kwalitatieve en betaalbare publieke zorg is voor ons een must.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier