Club Brugge Foundation haalt met ‘Football Memories’ herinneringen op bij mensen met dementie

Elke derde vrijdag van de maand wordt er een nieuwe sessie voorzien. © CGRA
Redactie KW

Club Brugge Foundation lanceerde vrijdag – een dag voor ‘World Alzheimer Day’ – een nieuw Football & Social Responsibility-project: ‘Football Memories’. Tijdens speciale sessies worden oude foto’s, verhalen en memorabilia uit de clubgeschiedenis gebruikt om personen met dementie te helpen herinneringen te activeren en sociale interactie te stimuleren. Alzheimer Liga Vlaanderen en de Pro League werken mee aan het project.

Die aanpak heeft zijn deugdelijkheid al bewezen, zegt Peter Gheysen, Head of Foundation Club Brugge. “In Nederland en Schotland zijn er heel wat voetbalclubs met een dergelijk project, in België is Club Brugge de eerste voetbalclub om dementie op die manier te bestrijden.”

De eerste sessie vond plaats in het Club Museum van het Jan Breydelstadion. Tien personen met dementie namen deel aan een interactieve sessie waarin ze herinneringen konden delen over historische momenten en iconen van Club Brugge. Tijdens de openingssessie ook twee speciale gasten: Jos Volders en Leo Van der Elst, twee clubiconen die het project officieel openden. Hun persoonlijke anekdotes en herinneringen zorgden voor een extra dimensie en emotionele momenten.

Van onschatbare waarde

“Elke derde vrijdag van de maand voorzien we een nieuwe sessie. Het thema zal telkens anders zijn, en dat kan bv. de Happel-periode zijn of de deelname van Club Brugge aan de Beker van België. We hebben genoeg om te diversifiëren, maar het concept blijft hetzelfde”, aldus Peter Gheysen.

Els De Coster, stafmedewerker Alzheimer Liga Vlaanderen, hoopt alvast dat nog andere voetbalclubs nu zullen volgen. “Bij Alzheimer Liga Vlaanderen proberen we zoveel mogelijk mensen met dementie op een interactieve manier te betrekken en samen te verbinden. Dat we dit kunnen doen aan de hand van iets zeer tastbaars en tot de verbeelding sprekends, zoals voetbalgeschiedenis, is voor ons en de mensen voor wie we dit doen van onschatbare waarde. We hopen dat we dit initiatief op termijn bij nog meer voetbalclubs kunnen realiseren.” (CGRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier