Stad krijgt OverKop-huis: “Je goed in je vel voelen, is de basis van alles”

Het OverKop-huis wordt in Wijkcentrum Eikenhove ingericht. Eind vorig jaar veranderde het ontmoetingscentrum in een nieuw wijkcentrum. © Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

In West-Vlaanderen worden binnenkort vijf nieuwe OverKop-huizen ingericht. Een daarvan komt in Wijkcentrum Eikenhove, in de Torenhof-wijk. “De jeugd kan er spontaan terecht voor activiteiten, maar vindt er vooral een luisterend oor of gepaste hulp”, vertelt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

Vlaanderen krijgt in totaal 23 nieuwe OverKop-huizen. In West-Vlaanderen wordt er een ingericht in Brugge, Torhout, Diksmuide, Veurne en Waregem. Op dit moment bestaan er al OverKop-huizen in Kortrijk, Menen, Zeebrugge, Oostende, Ieper en Poperinge. De bedoeling is dat de nieuwe OverKop-huizen dit jaar hun werking starten.

“Dankzij deze uitbreiding creëren we sterke netwerken van professionals, waarbij jongeren dicht bij huis met hun zorgen terechtkunnen”, vertelt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

Ontmoetingsplek

“Een Overkop-Huis is een laagdrempelige, informele ontmoetingsplek waar jongeren ongedwongen kunnen binnenwandelen voor ontspannende activiteiten en een goed gesprek. Doordat jongeren er ook gewoon in hun vrije tijd samenkomen, maakt het de stap naar professionele ondersteuning veel kleiner. Je goed in je vel voelen, is namelijk de basis van alles.”

Als jongeren meer gespecialiseerde hulp nodig hebben, dan kan er vanuit OverKop vlot geschakeld worden. “Dat kan bijvoorbeeld gaan over een gesprek met een psycholoog, die dan naar het OverKop-huis komt. Hulp wordt zo laagdrempelig aangeboden, zonder dat jongeren doorverwezen worden of moeten wachten op verdere hulp.”

Eikenhove

“In sommige OverKop-huizen kunnen jongeren die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt bovendien advies en begeleiding krijgen. De ondersteuning is volledig kosteloos”, besluit Crevits.

Binnen W13 (de Zuid-West-Vlaamse welzijnsvereniging, red.) nam Stad Waregem het engagement op zich om een nieuw OverKop-huis op te starten. “Het OverKop-huis brengen we de komende maanden onder in Wijkcentrum Eikenhove”, bevestigt schepen van Welzijn Joost Kerkhove (CD&V).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier