Stad Brugge laat versneld asbest verwijderen uit schoolgebouwen
Asbest werd tientallen jaren lang verwerkt in meer dan 3.500 uiteenlopende toepassingen. “De kans dat we asbest aantreffen in een Brugse woning, appartement of school is dan ook zeer groot. Stad Brugge schakelt nu een versnelling hoger om scholen asbestveilig te maken”, zegt schepen van Klimaat, Energie en Milieu Minou Esquenet.
Het risico van asbest ligt in het inademen van vrijgekomen vezels. Het is dus belangrijk om risicovol asbest op een veilige manier weg te nemen en op te bergen. “Zeker onze Brugse scholen willen we asbestveilig maken door op een geplande en gecontroleerde manier asbesthoudende materialen in de schoolgebouwen veilig te verwijderen”, zegt schepen van Klimaat, Energie en Milieu Minou Esquenet.
”We wachten hierbij absoluut niet tot de asbesttoepassingen op het einde van hun levensduur komen of beschadigd worden en daardoor asbestvezels zouden verspreiden. Het doel is om preventief alle mogelijke risico’s op blootstelling te vermijden.”
De Stad maakt hiervoor gebruik van het raamcontract van OVAM voor asbestverwijdering in scholen op grote schaal. OVAM heeft daarbij al nagegaan welke aannemer de nodige kwaliteitsvereisten heeft en een marktconforme prijs aanbiedt.
Gezonde schoolomgeving
Zolang hechtgebonden asbest stevig vast zit, in goede staat is en niet wordt bewerkt, komen er nauwelijks vezels vrij. Losgebonden asbest is het gevaarlijkst. De vezels komen gemakkelijk vrij, zeker als het materiaal beschadigd is of bewerkt wordt.
“In 2022 verwijderden we asbest in zes Brugse schoolgebouwen: BS De Triangel, BS De Geluksvogel (afdeling A), BS Ter Poorten Lissewege, BS De Ganzenveer, Academie Kunsthumaniora en Hof van Gistel in het Conservatorium. Dit jaar plannen we om asbest te verwijderen in BS De Bijenkorf Dudzele, SNT (Langerei 26) en BS De Geluksvogel (afdeling B). Door het asbest zo snel mogelijk te verwijderen in onze scholen, willen we de strijd tegen deze giftige stof winnen en onze kinderen in een gezonde schoolomgeving laten spelen en leren”, aldus schepen Minou Esquenet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier