Sophie en Frederik laten Furnapub in Veurne noodgedwongen over aan nieuwe uitbaters door ziekte

Sophie Dusuel en Frederik Vandenameele moeten noodgedwongen hun horecazaak Furnapub in Veurne sluiten. Thomas Weiss en Chloë Goyvaerts worden de nieuwe uitbaters met de steun van haar ouders Nadine Claes en Stephane Smeulders. © Gudrun Steen
Redactie KW

Veertigers Sophie Dusuel en Frederik Vandenameele waren nog lang niet van plan hun florerende horecazaak Furnapub op de Grote Markt in Veurne te stoppen. Maar de infectie streptokokken pyogenes, die Sophie hard trof, besliste er anders over. Het koppel heeft in Thomas Weiss (28) en Chloë Goyvaerts (26) de perfecte overnemers gevonden.

Thomas en Chloë uit Veurne runnen momenteel tapasbar Chlodette op de Zeedijk in Oostduinkerke. Die zaak staat over te nemen want het jonge koppel heeft andere plannen. Vanaf oktober zijn ze de gezichten van Furnapub, het restaurant dat Sophie en Frederik eind 2015 zelf uit de grond stampten. “We waren hier vaste klant. Het vertrek van Sophie mocht niet het einde van Furnapub betekenen. We zijn dan ook blij dat we tot een overeenkomst zijn gekomen”, reageert Chloë die al goed weet welke richting ze uit wil.

Culinaire tapas

Thomas behaalde het brevet van European bartender in Madrid en zijn vriendin schoolt zich momenteel bij tot sommelier. “We pakken in Veurne uit met culinaire tapas. Daarbij tappen we graag een van de ruim tien soorten biertjes of Thomas shaket een cocktail. In de toekomst willen we ook Belgische wijnen op de kaart zetten. Verwacht je maar aan coole dingen zoals de klanten van Furnapub dat gewoon zijn.”

Sophie en Frederik horen het graag maar ze hadden toch liever zelf nog minimum vijf jaar achter de toog van hun zaak gestaan. Zij werkt al van haar vijftiende in de horeca. Ze runde in Veurne de Poutrelle, Fie-garo, Oud Veurne, Pietje Pek en De Botermand met haar partner Frederik aan haar zijde. Als ondernemers bliezen ze het Veurnse horecaleven ambiance en plezier in. Steeds met de glimlach en altijd met evenveel goesting. Toen ze eind 2015 de kans kregen om de vroegere ING-bank over te nemen, konden ze de eigenaars overtuigen om het pand aan hen te verkopen.

Heel snel bekroond

In drie maanden tijd tuneden ze het om tot een pub met de bedoeling de drank rijkelijk te laten vloeien. De klanten bleken echter verlekkerd op de keuken van Sophie en dus verschenen de artisanale frietjes, verse mayonaise en côte à l’os op de kaart. “We lieten Veurne kennismaken met de bruschetta”, lacht Sophie. “Ook tapas serveerden we als een van de eerste horecazaken hier. Zoveel mooie momenten staan in ons geheugen gegrift. Een paar maanden na de opening werd onze zaak door het magazine Venuez uitgeroepen tot een van de vijf beste barconcepten in het land.”

“Mijn leven hing een paar dagen aan een zijden draadje”

Maar aan dat verhaal komt nu plots een einde. “Er gaan de vreemdste geruchten de ronde. We zouden uit elkaar zijn of we zouden failliet zijn. Ik kan al die roddelaars geruststellen: we laten een gezond bedrijf over en ik ben nog heel gelukkig met Fre. Mijn gezondheid wil niet meer mee. We kunnen de Furnapub niet meer runnen zoals we dat altijd hebben gedaan, daarom stoppen we begin september.” Sophie vertelt het met een krop in de keel want ze had samen met Frederik graag nog verder gedaan. Het restaurant is hun levenswerk.

Zware infectie

Wat is er dan precies aan de hand? Begin februari werd Sophie ziek. Ze dacht dat het een griepje was maar de koorts ging niet weg en ze verloor de kracht in haar rechterarm. Van de huisarts ging het meteen naar de spoedafdeling: Sophie was getroffen door de infectie streptokokken pyogenes. “Mijn leven hing een paar dagen aan een zijden draadje. De bacterie zat namelijk al op het bot. Zes weken was ik aan een ziekenhuisbed gekluisterd, drie keer ging ik onder het mes en in september staat nog een ingreep gepland.”

“Van de ene op de andere dag stond Fre er alleen voor. Hij werkte voor drie. Zelf probeerde ik me te herpakken, ik moest zelfs opnieuw leren stappen. Mijn herstelproces kent ups en downs. Ik moet leren doseren maar dat is zo moeilijk voor iemand die haar hele leven hard heeft gewerkt. Ik zit gevangen in mijn eigen lichaam en dat vind ik nog steeds moeilijk om te aanvaarden.”

Nieuwe uitbaters

Perfectionistisch zoals Sophie en Frederik zijn, wilden ze geen half werk leveren. “Mijn revalidatie vraagt zoveel energie dat ik niet meer in onze zaak kan werken. De keuken hebben we noodgedwongen moeten sluiten. De Furnapub moet in zijn waarde blijven en daarom konden we niet anders dan overnemers te zoeken. Het pand met daarboven drie appartementen blijft wel nog onze eigendom. Frederik runt het deze zomer nog tot begin september. Een handvol kandidaten waren er, maar we kozen heel bewust voor Thomas en Chloë die hulp krijgen van haar ouders Nadine (58) en Stephane (57). Het zijn mensen met een visie die de ziel van onze zaak zullen laten verder leven. Ik zal vanaf oktober met plezier langskomen om te proeven van al hun lekkers.”

Brandweer

Sophie is daarnaast al jaren vrijwilligster bij de brandweer Veurne. “Ook aan dat verhaal kwam plots een einde maar ik wil stilaan die draad opnieuw opnemen. ‘Je jas zal hier altijd aan de haak blijven hangen. Er zal steeds een plaats zijn voor jou’, stelde de commandant me gerust. Zo’n woorden geven me kracht om door te zetten. Fre en ik hebben in ons leven samen al zo vaak afscheid moeten nemen. Ook hier komen we sterker uit. Na wat vakantie dit najaar gaan we aan de slag als freelancers. We zien wel wat de toekomst ons brengt.” (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise