Overlegcomité: Vanaf maandag 7 maart zitten we in code geel en verdwijnen nagenoeg alle coronamaatregelen
Vanaf maandag 7 maart schakelt ons land naar code geel. Dat heeft premier Alexander De Croo vrijdag gezegd na afloop van het Overlegcomité.
“Dat betekent dat het overgrote deel van de beperkingen verdwijnt”, aldus De Croo. Zo zal het Covid Safe Ticket (CST) niet meer moeten getoond worden in de horeca of bij evenementen. Ook de brede mondmaskerplicht verdwijnt, ook in het onderwijs. Alleen in zorginstellingen en in het openbaar vervoer blijft de mondmaskerplicht voorlopig van kracht. De algemene PLF-plicht vervalt op 11 maart, de dag waarop ook de federale fase afloopt.
Bijna twee jaar na de start van de pandemie en de eerste lockdown kan ons land vanaf volgende week het overgrote deel van de coronamaatregelen schrappen. De coronabarometer gaat van code oranje naar code geel. Concreet verdwijnt de coronapas of het Covid Safe Ticket (CST) in de schuif en moet het CST dus niet meer getoond worden in de horeca of bij evenementen. Evenementen en binnenactiviteiten zullen ook opnieuw op volle capaciteit kunnen draaien.
Ook de algemene mondmaskerplicht verdwijnt, ook in het onderwijs. Alleen in de zorginstellingen en in het openbaar vervoer wordt de verplichting voorlopig niet geschrapt. “Dat zijn plaatsen waar er veel kwetsbare mensen zijn en op het openbaar vervoer zitten mensen kort op elkaar”, legt de premier uit. Ook op drukke plaatsen of waar de afstand van 1,5 meter niet kan gewaarborgd worden, blijft het mondmasker volgens de premier “aanbevolen”.
Algemene PLF-plicht vervalt vanaf 11 maart
Vanaf 11 maart worden de reisregels aangepast. Zo vervalt de algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Het PLF zal enkel nog moeten ingevuld worden voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat. Dat heeft premier Alexander De Croo vrijdag gezegd na afloop van het Overlegcomité. Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten vervalt ook de test- en quarantaineverplichting.
De aanpassing van de reisregels betekent volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een stuk “minder paperasserij” voor reizigers. “Vanaf vrijdag zal het PLF enkel moeten ingevuld worden door mensen die met een vervoerder uit een derde land komen dat niet op de witte lijst staat”, aldus Vandenbroucke. De Vooruit-minister wijst er wel op dat bijvoorbeeld landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan niet op die witte lijst staan. Voor die landen blijft het PLF dus wel nodig. “Maar voor de vele mensen die in Europa reizen, zal het PLF dus niet meer nodig zijn”, aldus Vandenbroucke.
Ook de test- en quarantaineverplichtingen vallen weg voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie geldige COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel). “Wie niet in het bezit is van een van deze certificaten en je komt als Belg uit een land dat donkerrood is, dan is er nog wel een testverplichting. Maar voor de rest is het gewoon het DCC (Digitaal Corona Certificaat, red.) tonen”, aldus Vandenbroucke.
Voor mensen die uit landen komen met zogenaamde verontrustende varianten (Variants of Concern of VOC), blijven wel de specifieke test- en quarantaineregels gelden.
Weyts tevreden met afschaffing mondmaskerplicht onderwijs
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is tevreden dat de mondmaskerplicht vanaf 7 maart ook verdwijnt in het onderwijs. “Ik stel tevreden vast dat men tegemoetgekomen is aan onze vraag om de mondmaskerplicht in onderwijs nu volledig af te schaffen en wel meteen vanaf aanstaande maandag”, zegt de N-VA-minister in een eerste reactie.
Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist om de algemene mondmaskerplicht te schrappen vanaf 7 maart, ook in het onderwijs. In het lager onderwijs was de verplichting al geschrapt, maar nu verdwijnt de verplichting ook in de rest van het onderwijs.
“Leerlingen, leerkrachten en studenten hebben maandenlang een fantastische inspanning geleverd. Les volgen of examens afleggen met een mondmasker is echt niet vanzelfsprekend. Dit heeft een grote impact gehad op ons onderwijs en het is goed dat de verplichting nu wegvalt op alle niveaus: in het secundair onderwijs en het hoger onderwijs, maar ook in het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs”, stelt Vlaams onderwijsminister Weyts.
Volgens Weyts is de afschaffing van de mondmaskerplicht ook niet meer dan “logisch”. “Als het veilig is voor jongeren om te gaan winkelen of naar de bioscoop te gaan zonder mondmasker, dan is het ook veilig om naar de les te gaan zonder mondmasker. Onze jongeren en onze lesgevers verdienen dit”, aldus nog Weyts.
Viroloog Steven Van Gucht: “Pas binnen één tot twee jaar duidelijk of pandemie voorbij is”
We zullen pas binnen één tot twee jaar zeker weten of de pandemie echt voorbij is. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag gezegd op VTM NIEUWS. “Als we dan nog in een stabiele periode zitten, kunnen we zeggen dat de pandemie voorbij is”, zegt hij. Het wordt volgens hem vooral afwachten welke varianten er nog opduiken en welk effect bijvoorbeeld het griepvirus zal hebben.
Vanaf maandag geldt in ons land code geel, waardoor het grootste deel van de coronamaatregelen verdwijnen. Wel blijft het mondmasker verplicht op het openbaar vervoer en in zorginstellingen. Van Gucht gaf op VTM onder meer het belang aan van een goede ventilatie en drukte ook zijn hoop uit dat mensen ook in de toekomst een mondmasker blijven dragen op het openbaar vervoer als ze ziek zijn, zelfs wanneer dat niet meer verplicht is. Dat is een vorm van beleefdheid, zegt hij.
Volgens de viroloog zullen we de komende weken en maanden in een beheersbare situatie zitten. Hij zegt echter ook dat onze immuniteit, die nu nog vrij goed is, gaat verzwakken en dat er nieuwe varianten gaan opduiken. “Virussen variëren continu, dat is een virologisch feit. Er komen misschien nog zware opstoten en dan gaan we weer moeten schakelen”, zegt hij. “De vraag is wat dat zal betekenen voor de ziektelast. Kunnen ziekenhuizen de besmettingen aan binnen een normale operationele werking, zoals dat het geval is bij de griep? Als dat niet het geval is, dan gaan we misschien weer moeten terugvallen op het gebruik van mondmaskers. Dat is moeilijk te voorspellen.”
Ook benadrukt Van Gucht dat we de afgelopen twee jaar door de coronamaatregelen amper een griepseizoen hebben gehad. “Volgend jaar is de situatie misschien genormaliseerd en dan krijgen we een gemengd beeld. Het wordt dan afwachten wat dat zal betekenen”, aldus de viroloog.
Viroloog Marc Van Ranst: “Hopelijk het laatste Overlegcomité”
“Het einde van een fase”, zegt viroloog Marc Van Ranst vrijdag, nadat het Overlegcomité aankondigde dat vanaf maandag code geel geldt. “Je moet er natuurlijk altijd voor zorgen dat je niet te vroeg victorie kraait, maar bon, dat is iets waar virologen zich zorgen over moeten maken”, aldus de viroloog op Eén.
Was dit het laatste Overlegcomité? “Ik zou het hopen. Er zijn nu andere katten te geselen”, zegt Van Ranst. “De cijfers gaan in de juiste richting. Natuurlijk, wanneer je kijkt naar het aantal mensen die elke dag in het ziekenhuis terechtkomen, ligt dat cijfer nog dubbel zo hoog als die grens van 65, maar dat zakt wekelijks ongeveer met 27 tot 28 procent. Stel dat je die snelheid zou kunnen aanhouden, dan kom je ongeveer op 20 maart op die 65”, legt Van Ranst uit.
“Wat we wel voor ogen moeten houden, is dat we nu met redelijk lage cijfers zitten voor het aantal nieuwe besmettingen per dag”, gaf van Ranst aan. Maar, waarschuwde de viroloog, “we mogen ons nooit gaan blindstaren op het aantal nieuwe gevallen. Die zullen waarschijnlijk op een bepaald moment opnieuw omhooggaan. Het oog moeten we houden op de bal en de bal dat zijn die ziekenhuisopnames en de afdelingen intensieve zorg.”
Hoe kijkt de viroloog terug op de voorbije twee jaar? “Het lijkt geen twee jaar. Dat is bliksemsnel voorbijgegaan. Dat is een heel intense periode gewest. Ik denk dat iedereen ernaar uitkijkt om wat relatieve rust te hebben”, besloot Van Ranst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier