Oudste inwoner van de Westhoek laat herfstprik plaatsen

“Als je met een boosterprik kan worden geholpen, waarom zou je het niet doen. Je kan er maar mee geholpen worden, toch?” vindt Godelieve Voet. © CMW
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

De 108-jarige Godelieve Voet uit Lo-Reninge ging donderdag voor de vijfde keer langs in het Vaccinatiecentrum Westhoek in Ieper. Het kranige oudje is daarmee een voorbeeld voor mensen die nog twijfelen hun herfstbooster te halen. “Ze is er nog nooit ziek van geweest”, zegt haar kleinzoon.

“Het is de vijfde keer dat mémé naar hier komt en nooit is ze er ziek van geweest”, zegt Danny Cool, de kleinzoon van de 108-jarige Godelieve Voet. “In oktober 2020 raakte ze besmet met corona en we dachten toen dat we afscheid zouden moeten nemen. Ze krabbelde er echter door. Ook daarom vindt ze het belangrijk dat ze haar boosterprik komt halen. Ze doet het echt uit vrije wil”, zegt kleinzoon Danny Cool. “Het feit dat ik haar rolstoel aan de deur mag laten staan, spreekt toch boekdelen.”

Eerstelijnszone Westhoek

“Ik blijf hier rondlopen hé”, grapt Godelieve. “Als je met een boosterprik kan worden geholpen, waarom zou je het niet doen. Je kan er maar mee geholpen worden, toch?”

“Tot 29 oktober prikken we nog dagelijks van maandag tot en met zaterdag”, weet Heleen Debaene, coördinator van Eerstelijnszone Westhoek. “Daarna is er enkel nog om de drie weken dat er een vaccinatiemoment is. Het callcentrum blijft operationeel en iedereen kan een afspraak blijven maken via het nummer 0800 30 704 of via de website met de vaccinatiecode.”

Hoge vaccinatiegraad

Voor de herfstbooster stuurde de eerstelijnszone 75.000 uitnodigingen uit en gingen daar een 40.000-tal mensen op in. Binnen de zorgvoorzieningen merkt Heleen Debaene dat de vaccinatiegraad hoog is. “Veel mensen vinden het toch belangrijk om hun prikje te komen halen, wat goed is”, zegt de coördinator. “Gelukkig kunnen we blijven rekenen op een groep vrijwilligers die nog steeds met heel veel enthousiasme komen helpen.”

In het kader van de YOUCA Action Day kwamen twee scholieren een handje toesteken in het vaccinatiecentrum. YOUCA is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Tibo Pannecoucke (16) uit Ieper en Niels Boury (15) uit Wijtschate kozen zelf om de dag in het vaccinatiecentrum door te brengen. Beiden lopen ze school in het atheneum in Ieper. “We werken de hele dag mee en daarvoor gaat 55 euro naar een goed doel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier