Oostrozebeke en Curando breiden zorgaanbod voor senioren uit met nieuw lokaal dienstencentrum, centrum voor dagverzorging en assistentiewoningen

Een visuele voorstelling van het bouwproject: op het gelijkvloers zullen buurtbewoners een lokaal dienstencentrum en centrum voor dagverzorging vinden. Op de eerste en tweede verdieping zullen 20 assistentiewoningen gerealiseerd worden. © foto Dertien12
Redactie KW

Oostrozebeke en zorggroep Curando slaan de handen in elkaar om het zorgaanbod voor senioren in de regio te versterken en hen langer thuis te laten wonen. Op de site van wzc Rozenberg komen een nieuw lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging en 20 assistentiewoningen. Het totale bouwproject, inclusief renovatie van de resterende woningen, wordt geraamd op 7,6 miljoen euro. De ingebruikname is gepland in oktober 2026.

De gemeente Oostrozebeke streeft ernaar om laagdrempelige zorgoplossingen te bieden aan senioren, zodat ze langer in hun eigen huis en vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. In 2020 startte de gemeente haar zoektocht naar een partner voor de realisatie en het beheer van een lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging en assistentiewoningen. Het bestuur en OCMW vonden in Curando een geschikte partner.

“We zijn blij om samen met Oostrozebeke dit project te mogen realiseren. Het toont onze gezamenlijke visie om mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen met de best mogelijke zorgondersteuning”, zegt Heidi Van Doorne, directeur woonzorgzone Midden van vzw Curando.

Rozenberg

Naast het woonzorgcentrum Rozenberg komt, in de vorm van een roos, een lokaal dienstencentrum en een centrum voor dagverzorging. In het dagcentrum kunnen bezoekers terecht voor opvang en begeleiding gedurende de dag. Het lokaal dienstencentrum zal fungeren als een sociale ontmoetingsplaats waar buurtbewoners kunnen deelnemen aan recreatieve activiteiten, een warme maaltijd kunnen nuttigen en ondersteuning kunnen vinden. Het centrum zal ook vergaderfaciliteiten bieden voor lokale verenigingen. Met de bouw van dit nieuwe centrum verhuist het huidige lokale dienstencentrum Tjuf naar de woonzorgsite. Tot zolang blijft het lokaal dienstencentrum in het gemeenschapscentrum Tjuf.

“Oostrozebeke wil een warme gemeente zijn, met zorg in de buurt”

Boven het dienstencentrum komen 20 assistentiewoningen. Deze woningen bieden 65-plussers de mogelijkheid om zelfstandig te blijven wonen met de nodige ondersteuning. Bewoners kunnen rekenen op de thuiszorgondersteunende diensten van Curando. Ook de bestaande seniorenwoningen zullen een grondige renovatie ondergaan. Deze woningen kunnen aangeboden worden aan senioren en personen met een beperking. De lopende huurcontracten blijven van kracht onder de bestaande voorwaarden. Om verkeershinder te vermijden, zullen er op de site ook extra parkeerplaatsen voorzien worden.

Door de uitbreiding van het dienstenaanbod zal de site Rozenberg een nieuwe dynamiek krijgen. “Het lokaal dienstencentrum, het centrum voor dagverzorging en de woningen creëren een laagdrempelige en geïntegreerde zorgomgeving, die de zelfstandigheid en het welzijn van senioren zal bevorderen.”

Oktober 2026

Binnenkort wordt de vergunningsaanvraag ingediend. De ingebruikname is voorzien in oktober 2026. Het kostenplaatje voor het totale project bedraagt 7,6 miljoen euro. “Oostrozebeke wil een warme gemeente zijn, die zorgt voor zorg in de buurt. Met deze uitbreiding zetten we een nieuwe stap in de verbetering van onze lokale (zorg)voorzieningen. Samen met Curando bouwen we aan een zorgzame en toegankelijke toekomst voor onze inwoners, en in het bijzonder voor onze senioren”, besluit Luc Derudder, burgemeester van Oostrozebeke.