Nieuwe AED-toestellen bij kinderopvang en containerpark

Schepen Ann Bentein en burgemeester Gauthier Defreyne bij de defibrillator aan de buitenschoolse kinderopvang. (foto Peter Maenhoudt) © PETER MAENHOUDT
Redactie KW

Bij de buitenschoolse kinderopvang De Zonnebloem (Pol Gernaeystraat) en in het containerpark (Rochesterlaan) hangt voortaan een automatische externe defibrillator (AED).

Wanneer bij een hartfalen gereanimeerd moet worden, kunnen elektrische impulsen dankzij een AED-toestel het hart weer opstarten. Gistel heeft er al hangen in alle deelgemeenten: de ontmoetingscentra van Zevekote, Moere en Snaaskerke, Vip-Fit in Moere, Chocolate Factory en voetbalclub KSK in Snaaskerke, en in Gistel bij het Atlas Atheneum, administratief centrum, lokaal dienstencentrum De Zonnewijzer, zaal Zomerloos en sportcomplex Ghistelehof. De eerste kwam er in 2012.

Daar komen er dus nog eens twee bij. Vooral die bij de BKO is opvallend, gezien er bij Zomerloos en Ghistelehof al AED’s hangen. De vraag kwam echter aan bod in de jeugdraad.

“Door de werken en de vernieuwde inkom van zaal Zomerloos, is het toestel daar wat opgeschoven. En al bij al is de AED bij Ghistelehof wat ver wandelen. Nabij De Zonnebloem vinden heel wat activiteiten plaats en komen heel veel kinderen samen. Daarom is het belangrijk dat er ook hier zo’n toestel hangt”, zegt burgemeester Defreyne. “Ook op ons containerpark, waar jaarlijks 40.000 bezoekers langskomen en een groot aantal mensen werken, is het plaatsen van een AED-toestel een meerwaarde.” Een toestel kost om en bij de 1.000 euro, onderhoud inbegrepen.

Gratis opleiding

“Het Rode Kruis Vlaanderen kende Gistel het label ‘Hartveilige gemeente’ toe. Het doel is dan ook om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te leren reanimeren”, zegt Defreyne. “Jaarlijks komt het Rode Kruis Vlaanderen een gratis opleiding geven aan het personeel van Gistel. Ook inwoners kunnen zich inschrijven voor zo’n cursus.” Een overzicht vind je op www.rodekruis.be/afdeling/hinterland.

Volgens het Rode Kruis krijgen in ons land per dag ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10 procent overleeft. (TVA)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier