Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

De initiatiefnemers zijn vastbesloten om het welzijns- en zorgpad voortdurend te evalueren en te verbeteren © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.

Het ‘Samen op Weg’ initiatief werd ontwikkeld door het Expertisecentrum Dementie Sophia en Eerstelijnszone Kortrijk-Kuurne-Harelbeke in samenwerking met lokale zorg- en welzijnsprofessionals.

“Mantelzorgers worden vaak geconfronteerd met een overweldigende hoeveelheid informatie en verantwoordelijkheden. Het welzijns- en zorgpad biedt hen de nodige handvatten om hun zoektocht in de veelheid van organisaties te vergemakkelijken”, benadrukt Ilse Masselis, consulent bij Expertisecentrum Dementie Sophia.

Het welzijns- en zorgpad biedt een gestructureerde routekaart door vier belangrijke fasen: ‘Niet-pluis gevoel’ (ondersteuning bij de eerste tekenen van dementie), ‘Diagnose’ (begeleiding tijdens de diagnosefase), ‘Doorverwijzing en ondersteuning’ (toegang tot diensten en hulpverlening) en ‘Wat na overlijden?’ (zorg en begeleiding voor nabestaanden).

Dankzij de intensieve samenwerking tussen diverse lokale zorg- en welzijnsorganisaties in Kortrijk, Kuurne en Harelbeke kon dit gerealiseerd worden. “De kracht van dit initiatief ligt in de samenwerking vanuit een gemeenschappelijk doel”, zegt Hanna Van Schoorisse, stafmedewerker bij Eerstelijnszone Kortrijk-Kuurne-Harelbeke. “Door onze krachten te bundelen, kunnen we echt een verschil maken.”

Met de lancering van het zorgpad is een belangrijke eerste stap gezet, maar het werk is nog niet af. De initiatiefnemers zijn vastbesloten om het welzijns- en zorgpad voortdurend te evalueren en te verbeteren op basis van de feedback van gebruikers en professionals, zodat het blijft voldoen aan de behoeften van de betrokkenen.

Voor meer informatie over dit unieke project, bezoek www.eerstelijnszone.be/samenopweg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier