“Nee, je moet geen veganist zijn om aan yoga te doen”: Jade (30) uit Roeselare heeft yoga-opleiding gevolgd in Thailand

Jade Vervisch geeft ook aerial yoga in haar studio in Roeselare. © stefaan beel
Peter Soete

Voor Jade Vervisch uit Roeselare is de wereld haar thuis. Ze reist graag en veel en heeft op een van haar reizen door Azië een professionele en intensieve yoga-opleiding gevolgd. In die mate dat ze in 2020 gestart is met haar eigen yogastudio in Roeselare. Wij spraken er af met haar.

Ben je een geboren Roeselaarse?

“Ja hoor, ik ben hier geboren, maar heb eerst anderhalf jaar in Brugge gewoond vooraleer naar Roeselare te komen met mijn ouders. Toen ik acht was, zijn we verhuisd naar Torhout maar in 2019 ben ik teruggekeerd naar Roeselare. Maar tegen dan had ik al veel van de wereld gezien (lacht).”

Jade in ‘t kort

Jade is geboren in Roeselare op 26 november 1993. Ze heeft een zoontje van vijf, Bastien, en ze woont in de Westlaan in het verlengde van haar yogastudio.

Opleiding

Lager onderwijs in Sint-Lugart (tot 3e) en dan Torhout. Middelbaar onderwijs in Torhout en in Brugge (kunstonderwijs). Daarna hotelmanagement in Antwerpen maar ook yoga-opleidingen in Azië en aerial yoga in Nederland. In 2020 opende Jade haar eigen yogastudio.

Vrije tijd

Wakeboard, duiken, ski, acro yoga, quality time met Bastien.

Verklaar je eens nader?

“Wel, ik heb in Italië drie maanden in een gastgezin gelogeerd en door een Erasmusbeurs heb ik in Annecy in Frankrijk gewoond. Ik ben ook zes maanden op stage geweest in Berlijn, heb een rondreis van een aantal maanden naar Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam en India gemaakt en in 2018 ben ik een jaar naar Australië getrokken.”

Dat kan tellen. Was het dan tijd om in de familiezaak te stappen?

“Neen, ik heb wel vakantiejobs gedaan in het Garnierdershuis van mijn ouders, maar ik wist al vrij snel dat dit niet voor mij is. Ik ben zeer blij dat mijn broer de zaak na verloop van tijd helemaal zal overnemen. Zo wordt het werk van mijn ouders verdergezet.”

Toch heb je nog altijd een band met het Garnierdershuis?

“Mijn yogastudio is op de eerste verdieping van het Garnierdershuis, op de plaats waar vroeger een atelier was. Toen het duidelijk was dat ik een zelfstandige yogastudio wilde uitbouwen, hebben papa en mama gezegd dat ik hier een ruimte kon gebruiken. En we hebben samen mijn yogastudio ingericht. En er is zelfs meer: de meditatiekussens, yogabolsters en aerial doeken die we gebruiken en die men ook hier kan kopen, zijn gemaakt in het Garnierdershuis. Ja, echt ‘home made’ dus (lacht).”

Hoe ben je met yoga in contact gekomen?

“Ik heb dat eigenlijk een klein beetje van thuis uit meegekregen. Mijn ouders houden ook van wellness en ze stimuleerden me ook in mijn zoektocht. Wanneer er op chirokamp platte rust was, masseerde ik mijn vriendinnen (lacht). Toen ik in Antwerpen studeerde, kwam ik in contact met yoga en ging ik wekelijks naar verschillende yogalessen.”

“Tijdens de platte rust masseerde ik mijn vriendinnen”

En werd je uiteindelijk zelf yogalerares?

“Zo snel gebeurde dat niet. Ik wist vlug dat ik graag les zou geven maar ik heb toch zeven jaar zelf les gevolgd vooraleer een yogaopleiding te volgen. Al die tijd heb ik heel veel raad gevraagd en geleerd van mijn lesgevers. Om dan in Thailand een zeer intensieve opleiding van een drietal maanden te volgen. Dat was iedere dag van de week van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds. Ik leerde er naast yogatechnieken ook anatomie, filosofie en ademhalingstechnieken.”

Toen je terugkeerde, ben je niet meteen gestart als voltijdse yogaleerkracht?

“Neen, ik bleef halftijds receptionist in een Brugs hotel. Ik heb dan drie jaar les gegeven in Brugge en bij ons in de winkel. Ja, echt waar! We schoven achteraan in de winkel de bedden aan de kant en dat was onze yogaruimte. Tot we dus een echte yogastudio hebben ingericht.”

Maar eerst stond er nog een reis naar Australië op het programma?

“Dat was een ‘working holiday’ van een jaar. En ik kwam zwanger terug met de papa van ons zoontje Bastien. Weet je, ik ben mijn ouders ontzettend dankbaar. Zij hebben mij veel kansen gegeven en ik heb die gegrepen.”

Is yoga ook een levensstijl?

“Absoluut, maar je moet zelf voor die invulling zorgen en dat is voor iedereen anders. Voor mij betekent yoga in balans zijn en het is belangrijk dat je die balans vindt zonder je veel zaken te ontzeggen. Dat kan niet de bedoeling zijn van yoga. Voor mij moet je geen vegetariër of veganist zijn om yoga te beoefenen. Voor mij is het zoeken en vinden van een balans in alles het doel. Als mens surf je mee op de golven van het leven en daarom is het een constant zoeken naar de juiste balans.”

Zou je ooit in Thailand kunnen wonen?

“Ik heb dat lang gezegd, dat ik deel wilde uitmaken van die spirituele gemeenschap. Ik voelde me daar inderdaad goed bij. Maar de werkgelegenheid, het sociale systeem en zeker de gezondheidszorg zijn daar toch niet optimaal.”

Ben je zelf altijd zen en in balans?

“Neen, dat nu ook weer niet (lacht). Over het algemeen ben ik een rustig persoon maar als het bij mij ‘volle bak’ is, ervaar ik ook stress. Maar wanneer mijn stressemmer vol is, weet ik gelukkig hoe ik die moet ledigen. Ik kan mijn stress kanaliseren doordat ik dagelijks met yoga bezig ben.”

Is Jade Vervisch een gelukkig persoon?

“Ja, het mag blijven zoals het nu is. De afgelopen maanden waren er ups en downs maar nu voel ik me goed en gelukkig.”