Nathalie steunt met Vespa Ride on Wheels MS Liga: “Mijn vader Antoon zal nooit volledig genezen”

Nathalie Lannoye en haar dochtertje Flore. Nathalie heeft Vespa Ride on Wheels uit de grond gestampt om de MS Liga financieel te kunnen steunen. © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Nathalie Lannoye (29) uit Proven heeft Vespa Ride on Wheels uit de grond gestampt om de MS Liga financieel te kunnen steunen. Je kan deelnemen aan (foto)zoektochten in de Westhoek of je kan kiezen voor D’schrevetreffen, een motortreffen, met ritten door de Westhoek en Noord-Frankrijk. De slotdag is op zondag 1 september. “Ik draag de MS Liga een warm hart toe doordat mijn vader Antoon zelf MS heeft”, vertelt Nathalie.

Het idee om Vespa Ride on Wheels te organiseren, borrelde al een tijdje bij Nathalie Lannoye. “Ik ben een grote liefhebber van de Westhoek. Ik baat www.vespa-ride.be uit waar mensen een vespa kunnen huren om de streek te (her)ontdekken. Ik ben trots op onze streek en wil dit ook aan iedereen kunnen meegeven”, legt Nathalie (29) uit. Ze is getrouwd met Ruben Debruyne, en mama van Flore en Jelle.

Alle opbrengsten van Vespa Ride on Wheels gaan naar de MS Liga en daar heeft Nathalie een goede reden voor. “Sinds een jaar weet mijn papa dat hij MS heeft. Het is allemaal heel snel gegaan bij mijn papa. Een groot jaar geleden viel hij vaak, had hij vreemde tintelingen in zijn been en kon hij zelf niet goed plaatsen waar het vandaan kwam of waarom hij zijn evenwicht verloor. Mijn papa is een landbouwer een dokter kende hij niet en ging hij nooit naar dus hij ook niet. Mensen begonnen hem erop te wijzen dat hij raar wandelde. Hij sleepte zijn been, had het vaak koud, kon hem niet opwarmen..”

Primair progressieve multiple sclerose

“Uiteindelijk is hij toch naar de dokter gestapt. Ik ging met hem mee ter ondersteuning, want er wachtten hem heel wat onderzoeken. Scan van de hersenen, ruggenmerg (prikken), bloed en zenuwonderzoeken… Het duurde heel lang voor hij uitsluitsel wist, tot uiteindelijk vorig jaar het verdict viel…” De diagnose was MS, primair progressieve multiple sclerose.

“Mijn ouders hadden een volledig ander pensioen voor ogen. Op het gemak afbouwen, maar dat is sinds de diagnose niet meer van tel”

“De vorm die als het zwaarst wordt bestempeld. We weten niet hoe zijn ziekte zal evolueren, maar we weten wel dat hij nooit zal beter worden. De ziekte uit zich anders bij iedereen. Papa heeft geen opstoten, maar zijn lichaam gaat wel steeds achteruit. Één been kan mijn papa niet meer gebruiken. Er bestaat medicatie voor MS-patiënten, die de ziekte afzwakt maar niet geneest. Hij krijgt deze medicatie om het half jaar en zou de ziekte wat afremmen. Maar toch blijft hij wel steeds achteruit gaan. Hij heeft nog steeds een landbouwbedrijf en hij zit nog steeds constant te werken tussen zijn koeien. Het was altijd een vat vol energie en dat is nu wel een stuk minder. Hij heeft goede en slechte dagen, maar dat is altijd zo als je ziek bent. Hij staat er gelukkig wel zelf nog positief tegenover.”

MS Liga

De ziekte van Antoon had een grote impact op zijn gezin en ieders leven. “Hij is 58, oud is dat niet. Nu moet hij nog vier jaar werken voor hij op pensioen kan gaan, maar we weten dat hij dit niet zal kunnen volhouden. Mijn ouders hadden een volledig ander pensioen voor ogen. Op het gemak afbouwen, maar dat is nu natuurlijk niet meer van tel. We hebben nog altijd veel vragen en voor al die vragen kunnen we terecht bij de MS Liga. Zij zijn er om ondersteuning te bieden voor de persoon met de ziekte en iedereen errond. Ze bieden heel veel ondersteuning: financieel, psychologisch… Het is belangrijk dat ze steun krijgen, want ze doen heel veel. Dat ik mijn steentje kan bijdragen, betekent heel veel voor mij”, vertelt Nathalie. “Veel mensen weten niet wat MS is. Mijn papa loopt soms rond en is bang wat mensen van hem denken, omdat hij ‘vreemd’ wandelt. Het is belangrijk dat MS wat meer bekend wordt. In de medische wereld zijn ze al heel ver, maar hopelijk komt er voor MS-patiënten zoals mijn papa nog een vooruitgang.”

“We weten niet hoe mijn papa zijn ziekte zal evolueren, maar we weten wel dat hij nooit zal beter worden”

Vespa Ride on Wheels

Voor haar papa en alle andere lotgenoten organiseert Nathalie deze zomer Vespa Ride on Wheels. “Op een ochtend stond ik op met het idee om een fotozoektocht te organiseren in de Westhoek om zo iedereen de streek te laten (her)ontdekken in combinatie met lokale handelaren die 100% West-Vlaamse producten produceren en verkopen, want ook zij verdienen het om wat meer aandacht te krijgen voor hun product”, vertelt Nathalie.

“Tony Haezebrouck is de man die mijn vesparoutes uitwerkt, dus ik belde hem om mijn idee uit te leggen. Hij stond meteen klaar om mee zijn schouders onder dit initiatief te zetten. Mijn idee groeide uit tot een zomer vol (foto)zoektochten en een motortreffen waar iedereen aan kan deelnemen. De zoektocht is een heel toffe rit. Mensen kunnen kiezen voor een fietstocht, maar er is ook een langere rit voor met bromfietsen, scooters…”

Landelijke ritten

“Het zijn landelijke ritten door prachtige landschappen. Veel stops bij lokale handelaren waar deelnemers streekproducten kunnen leren kennen. Je moet op een andere manier kijken naar de streek, doordat je op de kleinste details moet letten. Iedereen kan deelnemen, de kortste routes zijn ook toegankelijk voor gezinnen met kinderen. De route is wel te lang om te voet te doen, het is bedoeld om het af te leggen met wielen.”

De slotdag van Vespa Ride on Wheels is op zondag 1 september in OC De Croone waar de motorritten aankomen. “Er zal die dag vanalles te doen zijn. Het wordt een feestje met drankjes, worsten, de prijzen worden bekend gemaakt, animatie voor de kinderen… Deelnemen aan de fotozoektocht kost 5 euro per deelname, de motorrit is 10 euro per deelname.