Liza (33) is de eerste cyclustherapeute in West-Vlaanderen: “Ik wil de hormonale cyclus bespreekbaar maken”


Liza Deconinck uit Ingelmunster mag zich de eerste cyclustherapeute in West-Vlaanderen noemen. De enthousiaste jongedame wil vrouwen inzicht geven om hun lichaam beter te begrijpen. Ze hoopt de hormonale cyclus en alles wat daarbij komt kijken bespreekbaar te maken en vrouwen écht te helpen in haar praktijk.
Liza Deconinck (33) woont met haar partner Jonas en hun zoontje Jules in Ingelmunster. De jongedame werkte ooit nog als juriste, maar gooide het over een compleet andere boeg.
“Toen Jonas en ik in het huwelijksbootje stapten, was de volgende stap voor ons een kindje, maar dat bleek niet evident”, vertelt Liza. “Net zoals zoveel andere koppels raakten wij heel moeilijk zwanger. Mijn lichaam was helemaal uit balans en ik had allerlei klachten die ik maar niet kon plaatsen. Ik ging bij verschillende specialisten te rade.”
Meer inzicht
Liza blijkt verschillende klachten te hebben die gerelateerd zijn aan hormonen. “Ik nam net als veel jonge meisjes al lang de anticonceptiepil en die hormonen halen je lichaam helemaal uit balans. Dat werd mij natuurlijk niet verteld toen ik daar op jonge leeftijd mee begon”, oppert Liza. “De vele vragen die ik had, werden beetje bij beetje opgelost door de hulp van verschillende mensen, maar ik besloot om mij zelf ook te verdiepen in de wereld van de hormonen. Ik las veel boeken en probeerde zelf uiteenlopende informatie te verzamelen. Het was voor mij een heel boeiende periode. Ik kreeg inzicht in een materie waar ik eerder niks over wist.”
Liza besloot daarnaast verschillende opleidingen te volgen. Uiteindelijk werd ze mama van Juul, maar ook daarna bleef ze zich in de wereld van hormonen verdiepen. “Ik vond en vind het eigenlijk heel gek dat veel vrouwen zo weinig over hun eigen lichaam weten. Ik besloot om mijn kennis en ervaringen te delen en zo kwam het idee om als cyclustherapeute aan de slag te gaan.”
“Praten over menstruatie is in Vlaanderen helemaal niet evident”
Bij ons is een cyclustherapeute nog helemaal niet ingeburgerd, maar dat is in Nederland wel anders. “Ik heb een opleiding achter de rug bij onze noorderburen en daar is het heel normaal om open over hormonen en de menstruele cyclus te spreken. Ik hoop dat dit in België binnenkort ook kan. Er rust toch nog altijd een taboe op het onderwerp, praten over menstruatie is in Vlaanderen helemaal niet evident.”
Diverse klachten
Liza mag zich nu de eerste cyclustherapeute in West-Vlaanderen noemen. “Ik heb mijn praktijk in Ingelmunster en ben sinds januari voltijds aan de slag. Ik liet het leven als juriste achter mij en probeer nu volop vrouwen te helpen”, glundert Liza. “Vrouwen van alle leeftijden zijn bij welkom. Ik luister en probeer elke situatie afzonderlijk te bekijken. Daarna bekijk ik samen met elke dame hoe ik precies kan helpen en wat we concreet kunnen doen.”
“Hier komen jonge vrouwen met een onbeantwoorde kinderwens, maar ook dames met endometriose en PCOS, waarbij follikels op de eierstokken groeien, zijn bij mij aan het goede adres. Je kan bij mij terecht voor de fertility awareness methode waarbij je zelf je vruchtbare dagen kan bepalen als anticonceptie of omwille van een kinderwens. Daarnaast probeer ik ook vrouwen in de menopauze of met eender welke hormonale klacht te helpen en bij te staan. Jonge meisjes die veel last hebben van acné bijvoorbeeld. Wie gewoon meer inzicht en info over haar eigen lichaam wil, kan ook bij mij terecht”, legt Liza uit. “In mijn vorige job als juriste probeerde ik telkens in mensentaal uit te leggen waar cliënten precies voor stonden en dat is nu eigenlijk niet anders. Ik wil heel helder en duidelijk zijn in mijn communicatie.” Liza werkt alleen in haar praktijk, maar staat in nauw contact met veel andere mensen. “Ik werk bijvoorbeeld vaak samen met vroedvrouwen en osteopaten. Sinds kort mag ik ook meedraaien met het team Balance.Gent van Lieselot Theys, osteopate met bijzondere expertise in gynaecologie en hormonale klachten. Daar kijk ik heel erg naar uit.”
Verschil maken
Liza hoopt om vrouwen vooral te kunnen helpen. “Ik heb de voorbije maanden al heel wat vrouwen met uiteenlopende vragen en problematieken over de vloer gehad. Het voelt heel goed om effectief een verschil te kunnen maken voor hen. Dat wil ik in de toekomst blijven doen.” (Melissa Vanwijnsberghe)
Info: www.puurliza.be en www.balance.gent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier