Infopunt zet met activiteiten dementie in de kijker

Els Denolf, Caroline Vandierendonck, Ann-Sofie Bertrem, Annick Van Iseghem en Evie Claeys in de dementietuin van wzc 't Hof . © Kurt
Redactie KW

21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag die het Infopunt dementie in Lichtervelde niet zomaar laat voorbijgaan. “We merken dat er een groot taboe rust op dementie en willen door info, activiteiten en verschillende acties dit helpen wegwerken.”

Het infopunt bestaat uit Annick Van Iseghem, sociale dienst wzc ‘t Hof, Els Denolf, centrumleidster LDC De Ploeg, Evie Claeys, referentiepersoon dementie wzc ‘t Hof en Anne-Sofie Bertrem, medewerker LDC De Ploeg en begeleider wonen en leven wzc ‘t Hof. “Het Infopunt wil een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor iedereen die vragen heeft rond dementie. Zo zijn we samen op weg naar een dementievriendelijke gemeente.”

“De dementietuin is de binnentuin van de beschermde afdeling van wzc ’t Hof”, vertelt Anne-Sofie. “De tuin is zo aangelegd dat bewoners op eender welk moment naar buiten kunnen om te wandelen. De tuin biedt de bewoners de mogelijkheid om zelf te beslissen een frisse neus te halen, net als thuis.”

Contactkoor

“Daarnaast is er het contactkoor. Het contactkoor bestaat uit mensen met dementie die samen met familie, mantelzorgers en vrijwilligers liedjes zingen. Het samenzijn haalt personen uit een sociaal isolement en is heel verbindend. Muziek kan ook een manier zijn om contact te maken wanneer andere communicatiemogelijkheden moeilijk worden.”

“Op 20 september organiseren we opnieuw de Belevingswandeling. Zowel bewoners van het wzc, bezoekers van LDC De Ploeg als andere sympathisanten kunnen aansluiten om een zintuigprikkelend parcours doorheen Lichtervelde te wandelen.’

Film

“Daarnaast willen we het thema dementie op een laagdrempelige manier in beeld brengen in de gemeente. Dit doen we door samen met cinema De Keizer de film ‘Supernova’ te tonen op 3 oktober om 19 uur. De film vertelt het verhaal van Sam en Tusker die met hun camper door Engeland reizen. De dementie van Tusker is de rode draad doorheen deze meeslepende film. Tickets zijn te koop aan de balie van Lokaal Dienstencentrum De Ploeg en in Cinema De Keizer. Bar Agnes zal voor en na de film open zijn voor een drankje”, besluit Anne-Sofie. (Jenka Watteny)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier