“In één seconde is het leven van onze zoon compleet door elkaar geschud”: wie steunt Louis (9), die blind raakte op één oog?

Papa Freddy en mama Nathalie steunen hun dappere zoon zoveel ze kunnen. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Wat een zorgeloos uurtje schoolzwemmen moest worden, is uitgedraaid op een ware nachtmerrie voor Louis Michiels. De amper negen jaar oude jongen raakte blind aan zijn rechteroog nadat hij in het zwembad een deurklink tegen het gezicht kreeg. Sindsdien voert de jongen een dappere strijd en probeert hij aan zijn nieuwe situatie te wennen. Om de vele extra kosten te dekken, is een steunactie in het leven geroepen. “We willen onze zoon alle mogelijke kansen schenken”, zeggen zijn ouders.

Donderdag 18 januari. Stephanie Bouquelloen (41) zwaait haar zoon Louis (9) uit aan de schoolpoort van de Vrije Basisschool De Graankorrel in Kruiseke (Wervik), klaar voor een dag met een flinke scheut zwemplezier. Samen met zijn klasgenoten van het derde leerjaar trekt Louis die bewuste voormiddag naar het zwembad Aqua-Lys in Komen. Het zwemuurtje verloopt vlekkeloos, maar wanneer de jongen zich opnieuw heeft aangekleed, loopt het fout.

Bij het verlaten van de jongenskleedkamer stapt hij nietsvermoedend richting uitgang, tot plots de deur van de meisjeskleedkamer open zwaait. Louis krijgt de deurklink vol in het gezicht. Vooral zijn rechteroog wordt zwaar geraakt.

“Iets voor 11 uur kregen we telefoon van de directrice van Louis zijn school”, vertellen mama Stephanie en papa Freddy Michiels (62). “We kregen te horen dat Louis een accidentje had gehad en dat hij naar het ziekenhuis was overgebracht. Maar we moesten ons geen grote zorgen maken.”

Bloed overgeven

Freddy en Stephanie lieten meteen alles vallen en snelden richting AZ Delta in Menen. “Daar werd eerst zijn hoofd onderzocht, want door de klap was Louis achterover gevallen. Hij moest flink wat bloed overgeven en al snel bleek dat hij een serieuze hersenschudding had opgelopen.”

Maar de spoedartsen waren vooral bezorgd om de gevolgen van de impact op zijn rechteroog. “Diezelfde namiddag nog werd Louis naar het UZ Gent overgebracht, waar hij in allerijl geopereerd werd. Eerst werd ons verteld dat het hoogstwaarschijnlijk slechts om een scheurtje in zijn oog zou gaan, maar tijdens de ingreep werd duidelijk dat de situatie veel ernstiger was.”

Louis zijn rechteroog was over de volle 180 graden gescheurd. “Zijn oogbol is als het ware geëxplodeerd in zijn oogkas”, zuchten mama Stephanie en papa Freddy. “Zijn oog zit er nog, maar onze zoon is volledig blind aan zijn rechteroog.”

© JOKE COUVREUR

Op donderdag 8 februari volgde nog een tweede operatie om zoveel mogelijk littekenweefsel te verwijderen. “Maar de situatie is allesbehalve stabiel. Zijn oogbol kan nog lekken of krimpen. Als dat gebeurt, moet onze zoon een oogprothese krijgen. Die moet om de twee jaar vervangen worden, tot en met zijn 18de.”

“De behandelende artsen twijfelen momenteel nog om een derde keer te opereren en zo lichtschakeringen in zijn rechteroog alsnog mogelijk te maken”, stelt mama Stephanie. “Iets wat een groot verschil kan betekenen tijdens zijn herstel. Ik ben zelf geboren met een blind rechteroog en weet dus maar al te goed wat Louis nu meemaakt. Voorlopig is het koffiedik kijken hoe alles zal evolueren.”

Brandweerman worden

Sinds het ongeval ziet de wereld er voor Louis volledig anders uit. “In amper één seconde is zijn hele wereld door elkaar geschud. Had hij vijf seconden vroeger of later zijn kleedhokje verlaten, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Wat als?… Het is gewoon een spijtig ongeval.”

“Louis treft geen enkele schuld, maar hij ziet heel wat zekerheden op losse schroeven staan. Sinds het ongeval kon hij niet meer naar school gaan. Volgende week wordt Bednet (online afstandsonderwijs voor kinderen die langdurig niet naar school kunnen, red.) opgestart en zal hij eindelijk weer wat voeling met zijn klasgenoten hebben. Nu is hij volledig geïsoleerd. We denken niet dat hij dit schooljaar nog naar de klas zal kunnen terugkeren.”

Louis zelf houdt zich sterk. “Chapeau hoe hij met alles omgaat”, klinkt het. “Al heeft hij het niet onder de markt. Er zijn momenten dat hij echt in zak en as zit, maar hij weigert de handdoek te gooien. Zijn grote droom zal hij evenwel moeten opbergen. Hij zou later graag brandweerman worden, maar met een blind oog zal dat jammer genoeg niet mogelijk zijn. We stellen ons tientallen vragen. Zal hij nog kunnen voetballen en fietsen? Moet hij straks verhuizen naar een aangepaste school? Zal hij later zijn rijbewijs kunnen halen?”

“Louis moet zijn toekomstbeeld noodgedwongen fors bijstellen. De hele situatie heeft ook zijn weerslag op ons hele gezin. Maar samen met zijn zus Amelie (5) en broer Louic (2) willen we Louis alle kansen schenken. Die verdient hij.”

Toekomst garanderen

De medische kosten worden momenteel grotendeels gedragen voor de schoolverzekering, maar er duiken steeds meer extra kosten op. “En dat zal de komende jaren alleen maar toenemen”, zeggen Freddy en Stephanie.

Daarom heeft Luc Hendrickx, goede kennis van het gezin, een steunactie in het leven geroepen. “Daar zijn we hem erg dankbaar voor. Het bedrag komt trouwens rechtstreeks op onze eigen rekening terecht. Elke euro gaat dus integraal naar het herstel van onze zoon.”

Ook Aqua-Lys, het zwembad waar het spijtige ongeval gebeurde, leeft mee met Louis. “Kort na de feiten is een delegatie op bezoek gekomen. We kunnen niemand iets verwijten. Het enige wat we willen, is onze zoon een zo mooi mogelijke toekomst garanderen. En daarvoor is alle hulp welkom.”

Louis steunen, kan door een gift te storten op het rekeningnummer BE58 3771 0599 6179, met vermelding ‘steun Louis’.