“Ik ken geen moediger meisje dan Lilou”: jarige Freddy Maertens wil verlamde topturnster helpen

Freddy Maertens (rechts) wil geen verjaardagsgeschenken, maar vraagt iedereen om Lilou een financieel duwtje in de rug te geven. © GF/Belga
Philippe Verhaest

Volgende week mag Freddy Maertens 72 kaarsjes uitblazen, maar cadeaus wil de oud-wielerkampioen niet. De Roeselarenaar roept in de plaats daarvan op om Lilou Hens een financieel duwtje in de rug te geven. Het meisje uit Oostende – ondertussen 13 – raakte in de zomer van 2022 verlamd na een zwaar verkeersongeval tijdens een vakantie in Zuid-Afrika. “Ik leef enorm mee met haar. Ze is de moedigste persoon die ik ken.”

Freddy Maertens is een absoluut monument in de internationale wielerwereld. De man heeft niet alleen twee wereldtitels op zijn palmares, maar won ook drie keer de groene trui in de Ronde van Frankrijk, was de beste in de Vuelta van 1977 en heeft ook een hoop klassieke overwinningen op zak… Maar bovenal heeft de man een gouden hart.

De in Lombardsijde geboren Roeselarenaar viert dinsdag zijn 72ste verjaardag, maar geschenken hoeft de man niet. “Ik heb niet echt nog iets nodig”, glimlacht hij. “Daarom gooi ik het liever over een andere boeg en wil ik iedereen vragen om Lilou Hens te steunen. Zij is de moedigste persoon die ik ken.”

Dramatisch ongeval

Lilou (13) raakte op 31 juli 2022 tijdens een gezinsvakantie in Zuid-Afrika betrokken bij een dramatisch verkeersongeval. Haar papa Pieter (41), mama Aïssa Fryns (40) en broer Kamiel (16) raakten zwaargewond, maar Lilou was er het zwaarst aan toe: ze brak haar rug en is sinds de frontale aanrijding met een andere wagen vanaf haar middel verlamd.”

“Haar verhaal raakt me erg diep in het hart. Lilous revalidatie zal nog lang duren en handenvol geld kosten, daarom wil ik mijn duit in het zakje doen” – Freddy Maertens

“In het ziekenhuis van Johannesburg stelden de behandelende artsen een complete dwarslaesie vast. Een mokerslag voor het prachtige gezin, maar Lilou bleef – samen met haar ouders en broer – allesbehalve bij de pakken zitten.

“Lilou zal haar letsel normaal gezien voor de rest van haar leven meedragen”, zegt papa Pieter. “Door de verlamming vanaf haar heupen kan ze haar benen niet bewegen, er niet op staan en ze ook niet voelen. Haar armen, handfunctie en buikspieren werken nog naar behoren.”

“Om haar lichaam in de best mogelijke conditie te krijgen en te houden, revalideert ze vrijwel elke dag van de week. Maandag en vrijdag traint ze bovendien in een geavanceerd revalidatiecentrum in Zottegem en kan ze er twee uurtjes met een staprobot werken. Gelukkig is onze dochter zeer down-to-earth en optimistisch. Opgeven is niet leuk en doe je niet, zegt ze vaak. Dat typeert haar helemaal.”

Topsporter

Net in die mentaliteit herkent Freddy Maertens zichzelf. “Als topsporter moest ik mijn grenzen elke keer opnieuw verleggen. Wel, dat doet Lilou óók. En dan nog eens elke dag. Mijn respect voor haar is zeer groot.”

© Nick Decombel.

Freddy leerde de familie kennen via Ludo en Linda Fryns, de trotse grootouders van Lilou. “We waren samen profrenner bij Boule d’Or en zijn sindsdien bevriend gebleven. Mijn vrouw Carine en ik gaan regelmatig samen met hen iets eten en dan vertellen ze honderduit over wat Lilou overkomen is en hoe ze met de situatie omgaat.”

“De opbrengst zal integraal naar Lilous revalidatie gaan, maar ze droomt ook van een zitski. Onze dochter is erg sportief en was tot voor het ongeval een beloftevolle turnster” – papa Pieter Hens

“Haar verhaal raakt me erg diep in het hart. Lilous revalidatie zal nog lang duren en handenvol geld kosten, daarom wil ik mijn duit in het zakje doen. Ik heb nog niet het geluk gehad om Lilou te ontmoeten, maar daar wil ik zo snel mogelijk werk van maken.”

Minstens 1.500 euro

Concreet vraagt Freddy Maertens aan iedereen die hem met zijn 72ste verjaardag wil feliciteren, om een financiële bijdrage te doen en zo Lilou een klein duwtje in de rug te geven. “Ik wil minstens 1.500 euro inzamelen”, klinkt het. “Een klein gebaar, maar zo wil ik mee het verschil maken. Ik zal ook zelf, los van de actie, een bedrag storten.”

Lilou en haar gezin zijn de wielerkampioen uit de grond van hun hart dankbaar. “Een zeer mooi gebaar”, aldus papa Pieter. “De opbrengst zal integraal naar Lilous revalidatie gaan, maar ze droomt ook van een zitski. Onze dochter is erg sportief en was tot voor het ongeval een beloftevolle en erg getalenteerde turnster.”

“Nu is ze gek op para-ijshockey, sitwaken (wakeboarden voor mensen met een fysieke beperking, red.) en zitskiën. Alleen kost een dergelijke uitrusting al snel enkele duizenden euro’s. Acties zoals van Freddy kunnen die droom mogelijk maken. En wij willen haar alle kansen schenken. Want hoe Lilou met haar nieuwe leven omgaat, daar kunnen we alleen maar de grootste bewondering voor opbrengen.”

Freddy feliciteren en Lilou steunen? Klik hier!