Geen niet-essentiële reizen meer, kappers hebben perspectief en wie positief test moet tien dagen in quarantaine
Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn voortaan verboden. De kappers mogen de deuren ten vroegste weer openen vanaf 13 februari, op voorwaarde dat de cijfers tegen dan goed genoeg zijn. En wie positief test op op covid-19, moet voortaan tien dagen in isolate. Dat heeft het Overlegcomité vrijdagavond aangekondigd. Een overzicht van de genomen beslissingen.
Wie positief test, moet langer in isolatie
Wie positief test op het coronavirus, moet voortaan tien dagen in isolatie, in plaats van zeven. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist op een interministeriële conferentie en is vrijdag afgeklopt op het Overlegcomité.
De maatregel maakt deel uit van een nieuwe teststrategie die deze week werd uitgewerkt door de ministers van Volksgezondheid. Die houdt onder meer in dat er veel meer getest zal worden op het coronavirus, bijvoorbeeld in scholen of wijken waar er mogelijk een uitbraak van het virus is.
Daarnaast krijgen alle laboratoria, ook de private, vanaf volgende week de middelen om PCR-testen te gebruiken waarmee meteen kan worden vastgesteld of het mogelijk om een extra besmettelijke mutant op het coronavirus gaat. “Dat is de manier waarop we die gevaarlijke varianten klein gaan houden”, zei Frank Vandenbroucke.
Tot slot blijft de overheid inzetten op de vaccinatie. Dat blijft volgens de SP.A-vicepremier “een hobbelig parcours”, omdat de campagne afhangt van de productie en de levering van vaccins. Maar “het gaat vooruit”, zegt Vandenbroucke. “Morgenvroeg staat de teller al op minstens 183.000 gevaccineerden”, beloofde hij.
Strengere regels eens kappers mogen heropenen
Het Overlegcomité zal pas op 5 februari beslissen over een mogelijke heropening van de kappers vanaf 13 februari. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vrijdag gezegd voor aanvang van de persconferentie van het overlegorgaan.
Als de niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, hun activiteiten mogen hervatten, dan zullen er voor hen nog strengere regels gelden. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) vrijdag gezegd na afloop van het Overlegcomité. Omdat er nog altijd te veel besmettingen met het coronavirus gebeuren, zal die heropening ten vroegste voor 13 februari zijn.
“In de huidige stand van de epidemie is het niet mogelijk om de activiteiten van de niet-medische contactberoepen toe te laten”, zei De Croo. “Daarom heeft het Overlegcomité beslist dat een opening ten vroegste mogelijk zal zijn op 13 februari. En dit onder de strikte voorwaarde dat de epidemiologische situatie ten opzichte van vandaag verbeterd moet zijn. We zullen op 5 februari de evaluatie daarvan doen.”
Als er een heropening komt, zullen er nog strengere regels voor niet-medische contactberoepen gelden dan na de eerste lockdown. Dat is volgens de premier nodig “om klanten maar ook professionelen in de sector maximaal te kunnen beschermen”. Het gaat onder meer om verplicht op afspraak werken, verplichte registratie, buiten wachten en ramen en deuren altijd openhouden.
Politie gaat controles uitvoeren op verbod op niet-essentiële reizen
Niet-essentiële reizen naar het buitenland worden verboden tot 1 maart. Minister Verlinden gaf toe dat niet elke binnenkomende reiziger gecontroleerd kan worden. “We rekenen erop dat mensen begrijpen dat deze maatregelen nu nodig zijn”, stelt ze. De politie stelt zaterdag/morgen een actieplan op rond de controles. Er kunnen ook boetes opgelegd worden aan mensen die het reisverbod niet respecteren. Die zullen volgens de minister in lijn liggen met de huidige boetes.
Onder meer scholieren die over de grens naar school gaan en grensarbeiders mogen wel de grens over. Gewone familiebezoeken in het buitenland mogen niet, maar het kan wel voor een huwelijk of begrafenis. Reizigers moeten een verklaring op eer bij zich hebben, aldus Verlinden. “De politie kan nakijken of de verklaring overeenkomt met de realiteit.” Als er ski’s op het dak van een wagen liggen, zal de politie onraad ruiken, klinkt het nog.
Ook dagdagelijkse noodzakelijke verplaatsingen zullen nog kunnen. Wie in een grensgemeente woont en naar een bakker in Nederland gaat omdat de bakker in ons land veel verder is, moet dat kunnen blijven doen.
Op 5 februari ook evaluatie van sluiting dierentuinen en vakantieparken
Het Overlegcomité bekijkt op 5 februari niet alleen of de niet-medische contactberoepen kunnen herstarten, maar ook of vakantieparken en dierentuinen eventueel kunnen heropenen. Op dit moment zijn de coronacijfers niet laag genoeg om kappers, schoonheidsspecialisten, dierentuinen of vakantieparken te heropenen. Het Overlegcomité wil de betrokken sectoren wel perspectief geven. Ten vroegste op 13 februari kan er sprake zijn van een heropstart, kondigde premier Alexander De Croo vrijdagavond aan. Die richtdatum is wel afhankelijk van de situatie: enkel als de besmettingen en ziekenhuisopnames laag genoeg liggen, kan er aan versoepelingen worden gedacht. Het Overlegcomité zal daarover op 5 februari beslissen.
Volgens de premier is de situatie “erg moeilijk te voorspellen”. “Op een week tijd kan er heel veel veranderen”, zei hij, maar “als we ons goed aan de regels houden, kan het in de goede richting evalueren.” Eerder gaven de regeringen aan dat er van versoepelingen pas sprake kon zijn als het aantal dagelijkse besmettingen een tijd lang onder de 800 blijft liggen en het aantal ziekenhuisopnames in die periode ook elke dag onder de 75 duikt. De huidige cijfers liggen daar nog ver van af, maar volgens De Croo ging het altijd al om een “menselijke evaluatie, en geen automatische reflex”. “De situatie moet in elk geval verbeteren ten opzichte van de huidige”, zei hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier