Gezocht: een zwembuddy voor Sara

Sara (31) lijdt aan quadriparese, maar leeft zo zelfstandig mogelijk. (foto Kurt) © Foto Kurt
Nancy Boerjan

Sara Desmet is een jonge vrouw die geniet van zwemmen. Maar haar beperking maakt die zo vanzelfsprekende activiteit niet gemakkelijk. Bij de pakken blijven zitten is evenwel geen optie voor de levenslustige Sara. En dus lanceert ze een oproep: wie helpt haar af en toe in en uit het zwembad?

Sara Desmet (31), afkomstig uit El Salvador, groeide op in Houthulst. Ze werd geboren met quadriparese, een verzwakking van de spieren van haar vier ledematen. Maar dat belet de jonge vrouw niet om zo zelfstandig mogelijk in het leven te staan. Ze woonde en werkte een tijdlang in Dominiek Savio in Gits, maar besloot na corona, een tijd die haar mentaal zwaar viel, nog meer op eigen benen te leren staan. Met succes, Sara woont nu zelfstandig tijdens de week en tijdens de weekends bij haar mama. In De Companie in Beveren, deelgemeente van Roeselare, een dagcentrum voor mensen met een beperking en buurtwinkel, houdt ze de boekhouding bij, beheert de kassa en ontvangt klanten. “Ik hou niet van drukte, maar wilde wel graag een job die me het gevoel geeft mee te tellen in de maatschappij. En dat is precies wat ik bij De Companie heb gevonden”, klinkt ze enthousiast. “Geen kwaad woord over Dominiek Savio, integendeel, maar de kleinschaligheid van De Companie ligt mij beter.”

Vrij bewegen

Dat zwemmen het liefste is wat ze doet, lijkt op het eerste zicht verrassend. Maar Sara noemt zichzelf wel degelijk een echte waterrat. Een keer niet aan haar rolstoel gekluisterd zitten, maar vrij kunnen bewegen in het water: het zijn momenten waar Sara enorm naar uitkijkt. “Bovendien hebben die bewegingen ook een versterkend effect op mijn spieren, wat dan weer positief inwerkt op de spasmen die samen gaan met mijn aandoening. Zwemmen doet mij op elk vlak deugd.” Hannelore Gheyle die samen met Koen Vandemoortele De Companie runt, begeleidt Sara momenteel eens per maand naar het zwembad: “Het doet haar inderdaad telkens deugd”, beaamt zij. “Ik word er soms zelfs emotioneel van als ik zie hoe veel het voor haar betekent.”

Zwemmen is wat ik het liefste doe. Met meer vrijwilligers kan ik dat misschien wat vaker doen

Maar een zwembeurt betekent voor Sara ook een hele logistieke onderneming. Momenteel lukt het haar om een keer per maand, met een begeleider van het dagcentrum die haar met een busje tot bij het zwembad brengt en daar in het water helpt, te gaan zwemmen. “Ik vind het nog altijd jammer dat ik afhankelijk ben van anderen als ik een activiteit wil ondernemen. Maar waar ik me daar vroeger kwaad over maakte, heb ik het nu aanvaard, en heb ik geleerd om hulp te vragen bij wat ik belangrijk vind. Ik zou dus graag meer vrijwilligers vinden, die me af en toe bij het zwemmen willen helpen. Net omdat ik zwemmen toch het liefste doe. Dan kan ik misschien zelfs iets vaker naar het zwembad.” Behalve een rijbewijs en zelf kunnen zwemmen, stelt Sara geen bijzondere eisen aan kandidaten: “Graag met anderen omgaan, een babbeltje slaan en misschien een beetje gevoel voor humor, meer verlang ik niet van een begeleider”, glimlacht ze.

Haar agenda is flexibel. “Het zou prettig zijn als ik een kleine poule zou kunnen samenstellen, met mensen met wie ik dan een tijdje op voorhand concrete afspraken kan maken om te gaan zwemmen.”

Sara hield ook een tijdlang een blog over haar ervaringen bij, gelukzitindekleinstedingen.weebly.com, maar de voorbije jaren geraakte die op de achtergrond. “Nu ik meer gesetteld ben, wil ik de draad opnieuw opnemen. Het is een mooie manier om anderen te tonen wat het betekent om met mijn beperking te leven, maar ook om in contact te blijven met de mensen die ik eerder ontmoette en leerde kennen.”

Wie denkt Sara Desmet regelmatig te kunnen begeleiden bij haar zwemsessies, kan contact opnemen met dagcentrum De Companie in Beveren (Roeselare): bel 0468 34 23 70 of via e-mail info@dcdecompanie.be.