Simonne (97) reist van Texas naar Houthulst voor familiereünie: “En ik heb geen last van jetlag”

Terug naar Klerken: bij de Klerkense reus Jan zien we midden vooraan geknield zien we links Monique Dermaux en rechts haar dochter Zoë, dochter en kleindochter van Simonne Dernaux geboren Vanhooren, die vlak achter haar kleindochter staat, die straks 97 jaar wordt en nog eens terug naar haar roots in Klerken komt vanuit Texas USA, ze wordt omringd door een paar zussen en broers die nog in leven zijn en haar neven en nichten die samenkomen. © Annie Callewaert ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Ze is fit als geen ander, ondernam de reis van Texas naar de gemeente Houthulst en op 28 juni wordt ze 97 jaar. Maak kennis met Simonne Dermaux, geboren Simonne Vanhooren.

Simonne groeide op in de Torhoutstraat in Klerken, op een boerderij en kwam al heel wat keren naar haar geboortestreek terug. “Wij waren thuis met 11 kinderen: 6 broers en 5 zussen waarvan er vandaag nog 3 zussen en 2 broers in leven zijn”, vertelt Simonne. “Ik weet nog heel goed hoe we naar de kleuterklas in Sint Kristoffel gingen, met onze boterhammetjes mee voor de hele dag. Vader legde en plank over een gracht zodat we over het land naar school konden gaan…”

De lagere school volgde ik bij de zusters in Klerken, ook weer voor de hele dag met een fles koffie met veel melk mee. Het leven was heel anders dan. Ik was lid van de BJB waar Julia Soenen toen leidster was. Ik ging ook vaak dansen met mijn vader en nu nog is mijn favoriete drankje een Gueuze Lambic.”

Simonne trouwde op 12 februari 1953 met Lucien Dermaux die ook van de gemeente Houthulst afkomstig was en onmiddellijk na het huwelijk vertrokken ze met de Queen Mary richting het onbekende verre Amerika. Van New York reisden ze naar Sarnia in Canada.

Aardappelen rapen

“Daar gingen we aardappelen rapen en sorteren maar in 1956 verhuisden we naar de VS naar Michigan. We kregen drie kinderen: Mark, Davy en Monique. Mark en Davy zijn gestorven en Monique is getrouwd met John Mottershaw, zij hebben een zoon Grant (30) en een dochter Zoë (26) die meekwam naar Vlaanderen. Mijn echtgenoot is intussen al 46 jaar overleden”, vertelt Monique in onvervalst West-Vlaams.

“Nu woon ik in Texas, ik heb er een kleine tuin waar ik nog altijd graag in bezig ben, ik heb 8 kippetjes die ik verzorg en doe heel wat voor de gemeenschap.” Elke woensdag staat Simonne paraat in het gemeenschapscentrum om mee te werken aan verschillende zaken voor het goede doel. “Ze is heel actief, iedereen kent haar. Zo gaat ze breien voor het goede doel en weeft ze bijvoorbeeld ook matrassen van plastic zakken voor de daklozen en nog tal van andere dingen, ze is en blijft een bezige bij”, lacht dochter Monique.

Intussen kwam ze al vele tientallen keren terug naar België maar het is wel een hele prestatie om als 97-jarige nog die lange reis aan te vatten. Simonne heeft echter geen last van jetlag, ze is nog heel kwik en ze is blij dat de hele familie nu eens in Merkem samenkwam bij een nichtje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier