Relatie-experte Kathleen Callewaert geeft je datingtips voor Valentijn:“Je bent nooit te oud om jezelf gelukkig te maken”

Kathleen Callewaert: “Onlangs bracht ik nog een prachtig koppel van 86 en 81 jaar samen.” © Sammy Sanders
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Relatie-experte Kathleen Callewaert verbindt mensen en begeleidt singles naar hun ideale liefdespartner met haar bureau Soulmate4life. “Sinds corona is de manier waarop mensen daten sterk veranderd. Mensen ruilen steeds vaker de traditionele datingapps in voor echte ontmoetingen en proberen ook nieuwe vormen van dating uit.”

Kathleen Callewaert was het derde kind in een conservatief gezin van vijf. “De meisjes mochten niet verder studeren, dat vond ik heel jammer. Ik ben superleergierig, dat houdt me ook jong, dus volgde ik in mijn vrije tijd veel verschillende cursussen en opleidingen, voornamelijk rond mentale gezondheid, welzijn en betekenisvolle relaties.”

“Ik ben blij dat na 17 jaar het stigma dat relatiebureaus enkel voor losers zijn eindelijk verdwenen is”

“Als kind uit een niet zo warm gezin waarin zelden complimentjes werden gegeven, staat je eigenwaarde op een laag pitje. Ik vermoed dat daarom emoties, intermenselijke relaties en liefdes me altijd hebben geboeid. Het is belangrijk om goed in je vel te zitten en jezelf te waarderen. De allerbelangrijkste persoon ben jijzelf en als je jezelf niet graag ziet, hoe kan je dan verwachten dat iemand anders je graag ziet?”

Relatiebureau

“Met mijn sterk ontwikkelde intuïtie en doorgedreven mensenkennis ga ik op zoek naar zielsverwanten met mijn relatiebureau Soulmate4life. Ik ben blij dat na 17 jaar het stigma dat relatiebureaus enkel voor losers zijn eindelijk verdwenen is. Mijn klanten zijn vooral ondernemende en stijlvolle singles. Tegenwoordig zit bijna iedereen op datingsites en -apps, al is er nog af en toe wat drempelvrees om een fysiek relatiebureau te contacteren. Laatst heb ik nog een prachtig koppel van 86 en 81 jaar samengebracht, zo mooi om te zien. Dat bewijst nog maar eens dat op liefde geen leeftijd staat. Je bent nooit te oud om jezelf gelukkig te maken.”

Kathleen ontwikkelde met Soulmate4life drie trajecten: Match, Bloom en Shine. Respectievelijk gaat het om matching met potentiële partners (Match), aangevuld met persoonlijke coaching (Bloom) en aangevuld met (re)styling op jouw maat (Shine). “Ik was een van de eersten die de combinatie van coachen en stylen lanceerde, intussen zie je het concept in veel andere kantoren opduiken.”

Vier datingtrends

Relatie-experte Kathleen neemt enkele datingtrends van 2024 onder de loep. “Een eerste datingtrend is contra-dating, met als doel het verbreden van persoonlijke horizonten. Hierbij spreken mensen af met iemand waarvoor ze initieel nooit zouden kiezen. Het is heel normaal om een bepaald type in je achterhoofd te houden bij het zoeken naar een partner, maar het nadeel van je vastklampen aan één bepaald type is dat je de vijver wel heel klein maakt voor jezelf. Het zijn trouwens de emotionele connectie, overtuigingen en wederkerigheid die ook de fysieke aantrekkingskracht beïnvloeden. Staar je dus zeker niet blind op een type en stel je open voor mensen waarvan je niet zou verwachten dat er een match mogelijk is.”

“Staar je niet blind op een type en stel je open voor mensen waarvan je niet zou verwachten dat er een match mogelijk is”

“Vervolgens hebben we slow dating. Iedereen die ooit een datingapp gebruikte, kent het wel: je bent al een tijdje aan het chatten en plots hoor je niets meer. Ghosting kan een invloed hebben op de mentale gezondheid van gebruikers, waardoor dating als uitputtend aanvoelt. Uit onderzoek van de datingapp Bumble blijkt dat 58 procent van de gebruikers steeds bewuster en voorzichtiger daten om hun mentale gezondheid te beschermen. Daarom doet ongeveer 31 procent aan slow daten. Ze gaan bewuster nadenken over hoe vaak ze met iemand afspreken en nemen veel meer de tijd om langzaam een emotionele band op te bouwen. Het creëren van een sterke band met een partner kan overweldigend zijn. Het is een goed idee om hiervoor je tijd te nemen.”

Leeftijd en microflirten

Een derde trend die Kathleen voorspelt, is dat steeds meer mensen de age gaps overboord gooien. “Leeftijd is niet langer een doorslaggevende factor. Mensen lijken inhoudelijke karaktereigenschappen van een potentiële partner steeds belangrijker te vinden. Door niet langer vast te houden aan een vast leeftijdsinterval verklein je de kans dat je je ideale partner misloopt.”

“Leeftijd is niet langer een doorslaggevende factor. Mensen lijken inhoudelijke karaktereigenschappen van een potentiële partner steeds belangrijker te vinden”

“Als laatste trend hebben we dan nog microflirten, dat is flirten op een subtielere manier. Bij microflirten gaat het om kleine subtiele handelingen waarmee iemand de interesse van de andere persoon test. Hierdoor bescherm je jezelf tegen een mogelijk afwijzing van de andere persoon. Deze subtiele vorm van flirten kan gaan van het opmerken van kleine veranderingen, zoals een nieuw kapsel, tot het herinneren van details die de andere persoon in het verleden vertelde. Online kan microflirten zich uiten in het liken van social media berichten of stories zonder een conversatie aan te gaan.”

Kathleen Callewaert heeft een liefdesroute uitgestippeld in Kortrijk net als in Ieper, Brugge, Gent en Oostende – om te genieten van de meest romantische en verborgen plekjes in de stad. Meer info op

www.soulmate4life.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier