“Mijn geheim? Af en toe een goed glas bier drinken”: Maria Vandeginste is de eerste eeuwelinge van 2024 in Ardooie

Enkele leden van het schepencollege kwamen poseren bij de feestende Maria Vandeginste en haar gezelschap in BEN. © JM
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Het was feest in Woonzorgcentrum BEN in de Kortrijksestraat. Op 6 januari 1924 werd Maria Vandeginste geboren en dat werd gevierd. Ze is meteen de eerste honderdjarige van dit jaar in Ardooie.

Maria is afkomstig uit een groot gezin met drie broers en één zus. Ze huwde met Victor Coudenys die overleden is in 1992. Afkomstig van de wijk de Tassche gingen ze zich vestigen in de Beverensestraat. Nu woont Maria ongeveer een jaar in het Woonzorgcentrum BEN.

Wasserij

Beroepshalve heeft Maria gedurende veertien jaar in de wasserij het Sneeuwklokje in de Watervalstraat gewerkt. Maria ging eveneens werken bij mensen thuis. Ze hielp, er in het huishouden en was een gewaardeerde kokin. Maria zag het eveneens zitten om te helpen in de tuin en op het land.

Hobby’s

“Mijn hobby’s zijn breien en haken en allerlei handwerk”, zegt ze. Maar wie haar kende weet haar kookkunst te waarderen. Maria was een keukenprinsesje. Met veel liefde zorgde Maria ook voor haar echtgenoot. Dit belette haar niet om af en toe een reisje mee te pikken met de Meibloem. Ze werkte ook mee binnen de KAV.

“Mijn geheim om het tot eeuwelinge te schoppen? Af en toe – met mate – een goed glas bier drinken. En daar is het nu tijd voor zeker?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier