Enige drieeiïge drieling op Anzegems grondgebied is samen eeuw oud: “Het is moeilijk om onze relatie te vergelijken met die van andere broers en zussen”

Laurent, Leonie en Louis Degroote. © GV
Gerda Verbeke

Een kind op de wereld zetten, is iets unieks. Een twee- of meerling maakt het nog een tikkeltje specialer. Het viel de familie Degroote uit Tiegem 34 jaar geleden te beurt. Als enig gezin op het grondgebied Groot-Anzegem. Tony en Sigrid werden op 6 juni 1990 gezegend met drie gezonde baby’s die nog steeds luisteren naar de namen Leonie, Laurent en Louis.

De kans op een drieling is ongeveer 1 op 7.000 geboortes, dus het blijft iets bijzonders. Opvallend: sinds deze verjaardag hebben de drie de leeftijd van een eeuw overschreden. Samen, wel te verstaan. “We hebben een sterke band”, zegt Louis Degroote (34). “Het is moeilijk om onze relatie te vergelijken met die van andere broers en zussen.”

Tatoeage

Van jongs af aan brachten het trio veel tijd samen door. “We komen goed overeen”, bevestigt Laurent Degroote (34). “We hebben zelfs alle drie een soortgelijke tatoeage laten zetten.”

Dat het volledige gezin een stevige band heeft, bewijst het gegeven dat de drieling ook hun vader (Huisarts Tony Degroote, red.) heeft kunnen overtuigen om er een te nemen. “Uiteindelijk hebben we onze vader kunnen overtuigen om ook hetzelfde logo te laten tatoeëren. Onze moeder wilde er geen, maar liet wel een juweel maken van hetzelfde ontwerp.”

Tot nu toe hebben ze weinig negatieve aspecten ontdekt aan het feit dat ze een drieling zijn. “Toen we jonger waren, werden we vaak gezien als ‘de drieling’, maar nu we ouder zijn, wordt onze individualiteit veel meer erkend”, zegt Louis die deze legislatuur zijn intrede deed in de Anzegemse politiek bij de partij Samenéén.

Hij trad in de voetsporen van zijn grootnonkel Godfried Van de Meulebroeke, die in 2012 afscheid nam na een carrière van 54 jaar, waarvan vijftien jaar als burgemeester van Tiegem (tot het jaar 1976). Na de fusie werd Van de Meulebroeke schepen en werkte hij samen met verschillende burgemeesters onder wie Antoon Steverlynck en Victor Gerniers. Hij overleed op 8 december 2015. Louis Degroote was drie jaar gemeenteraadslid en zijn derde jaar als schepen is lopende.

Voor het leven

Tijdens hun lagere schooljaren zaten Leonie, Laurent en Louis altijd samen in de klas. “In onze vroege kinderjaren droegen we vaak dezelfde kleding, maar dan in verschillende kleuren. Dit veranderde snel naarmate we ouder werden”, vervolgt Laurent.

“We volgden alle drie muzieklessen, maar Louis en ik gaven dit al snel op terwijl Leonie de opleiding voltooide.” Toen Laurent en Louis zestien jaar oud waren, sloten ze zich aan bij de KLJ in Tiegem. “Omdat we het daar zo naar onze zin hadden, volgde Leonie ons een jaar later. Daar hebben we een groot deel van onze vriendengroep opgebouwd”, geef Louis nog mee.

“Niet enkel onze band als drieling is voor het leven, maar ook de band met onze gezamenlijke jeugdvrienden is een blijvertje.”