Gewezen onderpastorie in Wervik komt te koop

De ruime herenwoning bevindt zich in het begin van de Koestraat en telt vier slaapkamers. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Het kerkbestuur Sint-Medardus gaat de gewezen onderpastorie in de Koestraat 18 verkopen. “Met de laatste huurders hadden we heel wat miserie en we hebben hen telkens uit het huis moeten zetten, met alle financiële gevolgen en materiële kosten van dien”, zegt secretaris Rudy Vanden Broele. “De laatste keer was het pand zo goed als onbewoonbaar geworden.”

Wegens een grote achterstal in het betalen van de huur kwam het twee keer tot een uithuiszetting. De laatste keer vorig jaar werden op straat verschillende containers geladen. De toestand in de woning en de tuin was schrijnend. “Gezien de slechte ervaringen werd nog uitgekeken naar andere mogelijkheden, zoals een sociaal verhuurkantoor. De kosten daarvoor waren te hoog ten opzichte van de huuropbrengst, dit door de te grote regelgeving waaraan woningen dienen te voldoen inzake het verhuren van panden”, aldus de secretaris.

Het huis heeft alvast een rijke geschiedenis. Jarenlang woonde daar pastoor Marcel Demeulemeester zaliger, tot hij vertrok naar Lauwe. De grote woning werd ook een tijdlang gebruikt door de Chiro. Pastoor Jan Sevenhant was er de laatste geestelijke, nadien verhuisde hij naar Anzegem. In de woning zijn er vier slaapkamers en een bureau.

Geen openbare verkoop

De woning wordt niet openbaar verkocht. “Vroeger was dit volgens de regelgeving zo, maar nu dienen we enkel de markt te raadplegen zodat elke mogelijk geïnteresseerde kan meedingen”, zegt Rudy. “De procedure moet enkel voldoende openbaar zijn en transparant gebeuren. Zodoende zullen we zeker voldoende en gepaste publiciteit voorzien. We zijn hier momenteel volop mee bezig. Dit verhoogt de kans op een goede prijs en het dient het best het algemeen belang.”

“Wel is het zo dat het pand geschat moet worden door een erkend schatter die hiervoor een dossier moet opmaken. We kunnen niet lager verkopen dan de schatting.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier