Geweld blijft probleem in West-Vlaamse instellingen van De Zande: “263 agressiegevallen per jaar”

© Archieffoto Florian Van Eenoo - Laura Vereertbrugghen
Redactie KW

Op een jaar tijd waren er maar liefst 263 gevallen van agressie in de gemeenschapsinstellingen van onze provincie, een harde realiteit. Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) stelde minister van Welzijn, Caroline Gennez (Vooruit) enkele belangrijke vragen over deze problematiek. “We moeten structurele oplossingen voorzien om een veilige omgeving te garanderen voor zowel de jongeren als het personeel”, benadrukt Warnez.

In 2024 werden er maar liefst 263 gevallen van agressie gemeld in de gemeenschapsinstellingen van De Zande in Beernem, Ruiselede en Wingene. In totaal kunnen daar 143 jongens terecht. De campus in Beernem met een capaciteit van 53 is sinds drie jaar een gemengde instelling voor jongens en meisjes.

“De cijfers tonen dat fysieke agressie een hardnekkig probleem blijft”, stelt Vlaams parlementslid Brecht Warnez vast. “In 2023 waren er 256 gevallen van agressie en in 2022 zelfs 288. Het is nu dus wel iets gedaald, maar het aantal incidenten blijft zorgwekkend hoog.”

Een jaar lang wordt er nu ook al systematisch geregistreerd wanneer politie ter plaatse komt bij geweld. In Beernem gebeurde dit al 19 keer, terwijl het in Ruiselede en Wingene bij 1 en 2 keer blijft. “Het is goed dat we nu ook zicht hebben op de ernst van die situatie. Maar we moeten politie-interventies zoveel mogelijk vermijden, door de kern van de zaak aan te pakken.”

“Het is net de bedoeling van de instellingen om de jongeren klaar te krijgen om terug in de samenleving te kunnen stappen, een veilige omgeving is dus noodzakelijk”

“Vooral het aantal gevallen van fysieke agressie naar andere jongere toe zit in een stijgende lijn”, gaat Warnez verder. “In 2022 gebeurde dat nog 60 keer, het jaar erna stond de teller op 66 en nu al op 80 gevallen. In de instellingen is het net de bedoeling om de jongeren na een intensief traject klaar te krijgen om terug in de samenleving te kunnen stappen. Het is dus heel belangrijk om op een constructieve manier met elkaar te leren omgaan en agressief gedrag te vermijden. De vraag naar meer inspanningen om een stabiele en veilig leefomgeving voor hen te creëren is meer dan terecht.”

Aanpak en investeringen

Het personeel van de drie campussen werkt aan de veiligheid en een manier om te de-escaleren. “Binnen de verschillende teams zijn er aanspreekpunten, die zorgen voor opvolging via bijvoorbeeld een intervisie of een reflectiemoment. De medewerkers worden ook opgeleid en getraind om jongeren in crisis beter te begeleiden.”

“Veilige, prikkelarme en rustgevende omgevingen zijn belangrijk voor jongeren zodat ze zich even kunnen terugtrekken”

Daarnaast zal er ook geïnvesteerd worden in de infrastructuur. “Het gaat om ingrepen, zoals een veilige, prikkelarme en rustgevende omgeving voorzien om de campussen. Zoiets is belangrijk, want jongeren moeten een veilige plek hebben om zich terug te trekken en op het goede spoor te komen. En een veilige werkomgeving is ook zeer belangrijk voor personeelsleden”, besluit Warnez.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content